SiS avvecklar Vemyra

SiS avvecklar SiS ungdomshem Vemyra i Sollefteå. 

Publicerad:

Myndigheten har kommit fram till att ungdomshemmet Vemyra behöver avvecklas och stängas under hösten/vintern 2024.

Ordförande för Seko SiS, Frida Strandberg Landin tycker detta är högst anmärkningsvärt.

- Jag tycker det är olyckligt hur myndigheten planerar och agerar kring detta. Arbetsgivaren har haft ett möte med de anställda på ungdomshemmet där de informerades om myndighetens planer att stänga institutionen. Våra medlemmars upplevelse av mötet var att arbetsgivaren hängde ut behandlingspersonal och menade att de var okompetenta och inte kunde garantera en bra vårdkvalitét. Detta tycker jag är anmärkningsvärt då arbetgivaren inte presenterat någon statistik eller underlag för deras beslut att avveckla. De säger att det är svårt att rekrytera personal och på så sätt äventyras vårdkvalitén, dock vet jag att detta är ett omfattande problem för de flesta institutioner i Sverige och inte bara för Vemyra. Det är heller inte länge sen som Vemyra fick ett förändrat vårduppdrag och bytte målgrupp, vilket jag anser att personalen tacklat på ett föredömligt sätt. 

Det har funnits diskussioner tidigare kring behov från Försvarsmakten och Fortifikationsverket att expandera och uttöka i närområdet och att det varit en anledning till att behöva stänga institutionen, dock nämns detta knappt av arbetsgivaren som en anledning längre utan man klankar istället ner på personal, vilket jag tycker är både absurt och olyckligt agerande från arbetsgivaren. Jag har inte sett någon form av statistik att ungdomshemmet Vemyra sticker ut i varken vikarietillsättning, lägre kompetens, högre incidenter än några av de andra institutionerna, men kanske kan arbetsgivaren presentera detta för Seko i vidare förhandlingar. En första förhandling har hållits om avveckligen och där var Seko oening med arbetgivaren och Seko har lämnat in en framställan om en ytterliggare förhandling med arbetsgivaren i ärendet. 

Jag tycker också att det är alarmerande att vi avvecklar och stänger ett ungdomshem då vi fortsatt har en kö med ungdomar som är i behov av placering på SiS och detta innebär att kön kommer att växa och vi kan inte bereda plats för de som verkligen behöver den.

Avveckligen påverkar såklart våra medlemmar negativt på Vemyra och kom som en chock för alla. Många medlemmar och anställda är uppgivna, oroliga och försöker hitta andra jobb. Det finns många lediga tjänster inom SiS med det finns ingen annan institution i närområdet som man kan omplaceras till. Detta påverkar dock inte bara våra medlemmar och ungdomarna det påverkar även hela Sollefteå kommun, där SiS är en av de större företagen med jobbmöjligheter för invånarna. Det finns flertalet politiker i kommunen som ser allvarligt på myndighetens beslut och stängningen kommer absolut att påverka hela kommunen på ett negativt sätt på arbetsmarknaden. 

 

Seko vill istället att arbetsgivaren lägger insatser på ungdomshemmet. Att de får liknande möjligheter till stöd och hjälp som andra institutioner får. Att man hjälper till med ledning, styrning, rekrytering och kompentensutveckling.

 

// Frida Strandberg Landin, ordförande Seko SiS

 

Uppdaterad: