Första Maj

Sedan 1890 har den internationella arbetarrörelsen demonstrerat den första maj

Årets tema är "Gemensamt ansvar för Sverige" 

I tider av kris och krig behöver Sverige hålla ihop. Samhället måste kliva fram och finnas där för medborgarna. Men just nu brister det gemensamma ansvaret. Vi ser hur vanligt folk får betala priset för sjukvårdskris, kostnadskris och ett försämrat säkerhetsläge. Vi ser hur marknad sätts före människa. Hur grupp ställs mot grupp i ett läge då sammanhållningen behöver öka. Nu krävs gemensamt ansvar för Sverige!

Publicerad:

Bakgrunden till att 1 maj blev den arbetarrörelsens högtidsdag är Haymarketmassakern i Chicago, i USA 1886. Någon dag innan massakern hade polisen skjutit två demonstrerade arbetare och nu ville demonstranterna visa sitt missnöje över händelsen och fortsätta kampen för kortare arbetsdagar.

Vid demonstrationen kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Sju poliser samt fyra demonstranter dog direkt samtidigt som flera personer skadades svårt och senare avled av sina skador. Flera av ledarna för demonstrationståget greps och dömdes till avrättning eller fängelse.

Och det är till minne av händelserna kring Haymarket som arbetarrörelsen runt om i världen firar 1 maj.  Datumet valdes för att hedra minnet av demonstrationen 1 maj 1886 som var förspelet till Haymarketmassakern 4 maj 1886.

 

Vi bifogar även ett tal från Olof Palme där han lyfter saker som är lika viktiga och aktuella idag.

Olof Palme - Industrisamhällets problem (1979) (youtube.com)

Uppdaterad: