SiS ungdomshem Bärby
Intervju med Ordförande för Seko SiS, Frida Strandberg Landin gällande siutationen kring SIS ungdomshem Bärby.
"Seko står absolut bakom att utredning tas fram av arbetsgivaren, när man får signaler att saker inte står rätt till, att hitta osunda kulturer och hitta brister i verksamheten. Däremot tycker jag att man gör detta på ett felaktigt sätt."
Kan du berätta vad som händer på Bärby just nu?
- Ja det är en rätt komplex fråga för det är svårt att hålla reda på allt som sker, om jag ska vara ärlig, det har hänt mycket under kort tid. Men det jag kan säga att våra medlemmar som arbetar på Bärby är otroligt frustrerade och mår dåligt av det som händer just nu.
Vad vi förstår så har det pågått olika utredningar på Bärby, kan du berätta lite om dem?
- Det hela inleddes med att ledningsfunktioner och beslutsfattare fick hot till sig, en krisgrupp kopplades in och en utredning påbörjades på Bärby om otillåten påverkan. Under tiden den har pågått så startades en utredning om ekonomiska oegentligheter. Men det slutar inte där, utan förra veckan stängdes även en avdelning, Klockbacka och där ska en egen utredning tillsättas.
Vad säger de olika utredningarna?
- Ja, de resulterar i att det finns misstanke om otillbörlig påverkan, att det är kopplat till en tidigare omorganisation som skapat missnöjde bland arbetande personal och av personal som slutat på Bärby. Utredningarna är inte så konkreta och vi från facket har heller inte haft någon insyn i utredningarna eller de processerna, mycket är enligt mig tolkningsbart, misstankar och det finns inga bevis framtagna.
Utredningen säger också att det finns en osund kultur på hela institutionen. Det handlar bland annat om tystnadskultur, motarbetande av beslut och beslutsfattare, att det finns undergrupper och informella ledare som styr Bärby.
Jag vill vara tydlig med att Seko står absolut bakom att utredning tas fram av arbetsgivaren, när man får signaler att saker inte står rätt till, att hitta osunda kulturer och hitta brister i verksamheten. Däremot tycker jag att man gör detta på ett felaktigt sätt. Ledningen pekar tydligt på flertalet olika personer bland annat i ledningsruppen, att det är de som står för den osunda kulturen, det har inte presenterats några som helst bevis och nu omplaceras 8 av 12 från ledningsgruppen, ut till andra institutioner, enligt vad arbetsgivaren menar är arbetsledningsrätten.
Jag tycker att hanteringen är otroligt dålig, underlagen för besluten är undermåliga och arbetsgivaren stressar sig fram till olika åtgärder, utan samverkan, samtidigt som de hänger ut medarbetare, i pressen och på vårt egna intranät. Otroligt respektlöst enligt mig! Det här är människor som de beslutar om, deras liv, deras rykten,- som man också väljer att döma på förhand, helt öppet.
Klockbacka, vad har hänt där?
Klockbacka stängdes akut, förra fredagen då arbetsgivaren menade att de inte kunde säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för ungdomarna. Det finns misstankar om en utbredd tystnadskutur och konfiktsituationer med ungdomarna som innehållit övervåld.
Klockbacka är en avdelning som är rätt unik, de hanhar de absolut mest komplexa ungdomarna inom myndigheten och de har nästintill uteslutande ett stort våldkapital. Klockbacka är en avdelning som ofta är räddningen för andra instituitoner. Personalen ifrågasätter aldrig placeringar utan kämpar på mot de förutsättningar de får. De löser problem och är en stötteplelare för denna myndighet, enligt mig.
Jag träffade de flesta av Klockbacka personalen i veckan, det fanns mycket frustration och frågor. Många känner sig orättvist behandlade, att de är kollektivt bestraffade och de efterfrågar bevis på de påstådda missförhållanden på avdelningen.
Självklart anser Seko att alla typer av missförhållanden och oegentligheter ska utredas, dock ska det ske i en samverkan med den fackliga organisationen och skyddsorganisationen på arbetsplatsen. All personal har fått lämna avdelningen och är hemma, arbetsbefriade med lön. Flera medlemmar säger att de mår dåligt och att myndigheten valt att bestraffat dem i grupp, inte se till den enskilde individen.
Seko har även kopplat in en central ombudsman från förbundet för att samorda sig kring allt som hänt på Bärby och lägga en strategi på hur vi bäst möter upp våra medlemmar och hur vi bemöter arbetsivaren i deras processer och beslut.