Medlemsinformation vecka 14

EU skärper krav för schyssta villkor inom transportbranschentrots hårt motstånd

Publicerad:

I höstas berättade vi i vår medlemsinformation att EUs transportministrar var överens om ett paket som syftade att motverka lönedumpning och osunda villkor på Europas vägar. I fem år har den svenska regeringen arbetat för att få igenom en hårdare lagstiftning via EU-parlamentet, men in det sista har gruppen av högerkonservativa partier försökt stoppa och förhala en omröstning till efter vårens EU val. Trots dessa försök har parlamentet i veckan röstat igenom de skärpta regler. Formellt återstår det för EU-kommissionen och ministerrådet att behandla frågan men allt talar för att följande kommer gälla:

  • Lika lön för lika arbete vid samma plats ska gälla inom transportbranschen
  • Lastbil måste tillbaka till landet den utgått från var fjärde vecka 
  • Ingen yrkesförare ska ta sin veckovila i lastbilshytten. Arbetsgivaren ska tillhandahålla ett tillfälligt boende. 
  • Rimliga kör- och vilotider som inte riskerar förartrötthet och därmed allas vägsäkerhet.
  • Alla lastbilar måste ha gps för att kunna kontrollera reglerna.
  • Alla lastbilar ska omfattas av reglerna, även lätta lastbilar, som idag är helt undantagna från reglerna.

Turerna innan beslutet kunde klubbas visar hur viktigt vårens val till EU-parlamentet är. I Sverige sker valet den 26 maj.

 

Arbetsmiljövecka

Nästa vecka, 8/4 – 14/4, är det dags för arbetsmiljöveckan som skyddsorganisationen genomför i PostNord varje år. Genom åren har skyddsombuden under denna vecka haft extra fokus på allt från att kartlägga postinlägg i flerfamiljshus, fotografera saker som gått fel och genomföra enkäter. Arbetsmiljöveckan syftar till att sätta fokus på viktiga arbetsmiljöfrågor genom att belysa delar av arbetsmiljön inom verksamheten.

- Tidigare år har vi fokuserat på en eller flera gemensamma arbetsmiljöproblem på samtliga arbetsplatser i landet. I år kommer det istället att finnas 19 ämnesområde som de lokala skyddsombuden kan välja bland. Tanken är att skyddsombuden skall välja minst ett av dem men gärna flera säger Stefan Fougt HSO PostNord Sverige.

- Ämnesområde kan t.ex. handla om utbildningar, säkerhet, arbetsskador eller buller. Förhoppningen är att det väcker ännu mer engagemang och mer pricksäkra aktiviteter när man har ett lokalt inflytande över dessa säger Stefan.

Målet med aktiviteten på arbetsmiljöveckan är att öka kunskapen om arbetsmiljön, ändra beteende, förebygga skador och minska risker.

- Jag tror det här är ett bra sätt att göra skillnad på arbetsplatsen, men naturligtvis ska det inte ersätta det vanliga skyddsarbetet, utan komplettera avslutar Stefan.

Glöm inte svara på arbetsmiljöenkäten, den är ditt bästa sätt att berätta vad du tycker om arbetsmiljön. Enkäten är nu öppen och stänger den 26/4.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten