Medlemsinformation vecka 12

Översyn av grundbemanning i hela landet

Publicerad:

Med start denna vecka kommer samtliga delar av produktionsverksamheten i landet att genomgå en total översyn av grundbemanningen, även kallat Hawk 2. Arbetet sker regionvis med start i Stockholmsregionerna, hela landet beräknas vara klara med arbetet innan sommaren. Anledningen till översynen är minskningen av brevvolymer.

- Det är för tidigt att uttala sig om resultatet av detta i nuläget men det är klart att vi varit förberedda på att någonting skulle hända efter en ihållande period av vikande brevvolymer, säger Daniel Hansen ledamot i Seko Postens styrelse.

Arbetsgivarens arbete kommer att utgå från varje arbetsplats och resultatet kan därför komma att variera beroende på lokala förutsättningar. På en arbetsplats kan allting från omfattande förändringar till inga förändringar alls komma att bli resultatet.

- Det kan leda till förändrad bemanning på vissa arbetsplatser och den utvecklingen har vi vetat skulle komma någon gång. Det viktiga nu är att se till att vi även framöver ska bemanna våra arbetsplatser med heltidsanställningar som utgångspunkt och att eventuell omställning ska ske på ett ordnat och ansvarsfullt sätt, säger Daniel.

Än så länge upplever Seko Posten att det finns samsyn mellan arbetsgivare och fack kring våra viktigaste frågor. Chefen för Produktion, Mathias Krümmel, betonar att arbetsgivaren kommer ha anställda i fokus i den tuffa förändringen och att man ska göra allt för att göra omställningen schysst och ansvarsfull hela vägen.

- PostNord Sverige har under alla år varit ekonomiskt lönsamt, det har faktiskt varit räddningen för hela koncernen under några tuffa år. I Danmark löstes en ansvarsfull personalomställning genom ett stort ägartillskott. När nu brevvolymerna fortsätter att minska i Sverige och förändringar står runt hörnet, förutsätter vi att företagsledningen, och indirekt också ägarna, nu visar postanställda i Sverige att en ansvarsfull personalomställning går att lösa även här, avslutar Daniel.

 

Medlemsavgifter

Under mars månad har Seko Posten uppdaterat samtliga medlemmars lön efter 2018 års lönerevision samt anställningsomfattningen för vissa. Detta kan innebära att man från och med mars månad kommer få en förändrad medlemsavgift utifrån de existerande avgiftsklasserna.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten