Medlemsinformation vecka 09

Seko tecknar unikt pensionsavtal för medlemmar under 25 år

Publicerad:

Seko skrev idag under ett unikt pensionsavtal med arbetsgivareorganisationen Almega som bland annat berör medlemmar i PostNord. Uppgörelsen bygger på det avtal om så kallad flexpension som skrevs 2017 och omfattar stora grupper på arbetsmarknaden.

- Avtalet är unikt då detta är det enda avtal om flexpension på arbetsmarknaden som även omfattar anställda mellan 18-24 år. På övrig arbetsmarknad måste du ha fyllt 25 år för att få del av denna förstärkning av tjänstepensionen, säger Sune Blomkvist ombudsman på Seko med ansvar för Bransch Kommunikation.

I samband med avtalsförhandlingarna 2017 kom Seko överens med Almega om att denna extra pensionsavsättning även skulle omfatta medlemmar som är mellan 18-24 år. Almega meddelade senare att det inte var möjligt att bevilja denna grupp inträde i pensionsavtalet, ITP, utan man behövde vara minst 25 år. Seko inledde med anledning av detta förhandlingar med Almega för att denna grupp också skulle omfattas av de extra pensionsavsättningarna.

- Det är beklagligt att Svenskt Näringsliv och Almega vägrat att släppa in denna grupp i ITP vilket tyvärr innebär att kostnaden hamnar på företagen istället för i pensionssystemet. För vår del handlar det dock om att säkra våra unga medlemmars intressen vilket vi nu gjort, säger Sune.

Avtalet som nu tecknats innebär att de Seko-medlemmar som är 18-24 år kompenseras, även retroaktivt. Då det ursprungliga avtalet om flexpension gäller från november 2017 kommer medlemmarna få 0,4% av lönesumman från det datumet. För att kompenseras för eventuell värdetillväxt kommer denna summa att multipliceras med 5% för samtliga som har en anställning 2019 och framåt. När medlemmen sedan fyller 25 år utgör denna summa en startpremie vid inträdet i ITP. Skulle medlemmen avsluta sin anställning före man fyllt 25 år betalas beloppet ut i ett engångsbelopp som lön.

- Avtalet innebär att denna grupp därmed blir jämställd med övriga när det gäller flexpension, vilket är en stor facklig framgång, avslutar Sune.

Cirka 2 000 av Sekos medlemmar berörs av avtalet.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten