Medlemsinformation vecka 08

Lokalt fackligt agerande ledde till bättre anställning

Publicerad:

På en arbetsplats i landet rekryterade PostNord nyligen en person på provanställning, syftet var att personen skulle arbeta i företagscenter. Efter en och en halv månad fick den anställde besked om att anställningen skulle avslutas. Några Seko-medlemmar på arbetsplatsen fick vetskap om detta och kontaktade den lokalt facklige. Den provanställde värvades som medlem och Seko kunde titta närmare på ärendet.

Provanställning innebär att arbetsgivaren inte behöver uppge några skäl för att avsluta anställningen, förutsatt att detta görs inom en 6 månadsperiod. Här misstänkte både medlemmarna och den lokalt facklige att det handlade om att den anställde var småbarnsförälder. Seko begärde en överläggning och efter bra samtal enades parterna om att personen skulle få arbeta provanställningstiden ut. På så vis skulle arbetsgivaren kunna bilda sig en tydligare uppfattning om arbetsinsatserna.

Det hela mynnade ut i att den nyblivne medlemmen fick fortsätta sin provanställning. Hen gjorde bra ifrån sig och anställningen övergick efter prövotiden till en tillsvidareanställning.

- I just detta ärende går det inte att peka på någon särskild lag eller avtalsskrivning som den lokalt facklige använt sig av, säger Daniel Hansen från Seko Postens styrelse. Däremot visar det hur viktigt det är med medlemmar som reagerar och en lokalt facklig som tar diskussionen med arbetsgivaren.

Daniel vill lyfta fram hur de lokala parterna agerade på arbetsplatsen.

- Det här är ett gott exempel på när den lokale facklige och arbetsgivaren tillsammans sätter sig ned, utgår från vad som är rimligt och hittar en lösning. Jag ser gärna mer av detta ute på arbetsplatserna, säger Daniel och avslutar med att uppmana alla medlemmar som har frågor angående sin anställning att kontakta Seko.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten