Medlemsinformation vecka 07

Diskussion om varannandagsutdelning påbörjad mellan fack och arbetsgivare

Publicerad:

I förra veckans medlemsinformation skrev vi om att PostNord valt att informera på intranätet om varannandagsutdelning. "Efter sommaren kommer ett test att göras för att i praktiken se hur ett upplägg för varannandagsutdelning, X/Y-utdelning, kan utformas. Efter testperioden utvärderas hur arbetssättet kan implementeras nationellt under 2020", skrev PostNord då.

Seko Posten reagerade starkt eftersom vi inte fått möjlighet att samverka vare sig ett test eller en eventuell nationell implementering 2020, innan informationen gick ut. För detta kommer Seko Posten att lämna in en tvist om brott mot medinflytandeavtalet.

Efter vår medlemsinformation vecka 6 kallade PostNord Sveriges företagsledning till samverkan. Den 12 februari träffades de fackliga organisationerna, huvudskyddsombud, HR-chef samt VD för PostNord Sverige.

- Mötet var konstruktivt. Vi diskuterade det som redan kommunicerats på intranätet och vi kan konstatera att mycket återstår innan man kan säga att en nationell implementering ska ske 2020. Det är viktigt att poängtera att det inte finns några beslut fattade. Post- och telestyrelsen har i dagsläget inte godkänt något test och det finns inte heller något att ta ställning till avseende hur eller var ett eventuellt test kan ske, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten.

Seko Postens krav om att framtidens brevbärarorganisationer ska bygga på heltidsanställda och att eventuella övertaligheter ska lösas med en ansvarsfull personalomställning är väl kända av arbetsgivaren. Vi förutsätter att motparten inte har några avvikande uppfattningar om detta. En samsyn i dessa frågor kommer att underlätta för parterna att hantera framtidens utdelning och de volymfall som digitaliseringen kommer att medföra.

 

Centrala tvister

Den senaste tiden har vi förhandlat med arbetsgivaren om två tillfällen där företaget brutit mot avtal om bemanning. Detta avtal reglerar bland annat hur mycket extraanställda får arbeta under ett kalenderkvartal, samt hur stor andel av bemanningen som får utgöras av extraanställda och bemanningsföretag under ett kalenderkvartal.

Förhandlingen gällde en extraanställd som arbetat mer än de 40 procent under ett kalenderkvartal som avtalet medger, samt att en paketterminal använt extraanställda och bemanningsföretag överstigande de 15 procent under ett kalenderkvartal som är tillåtet. Förhandlingen resulterade i att arbetsgivaren nu får betala ut ett skadestånd till Seko för avtalsbrott.

- Syftet med avtalet är att man på arbetsplatserna skall ha en stabil grundbemanning med så hög andel heltidare som möjligt, kompletterat med deltidare på så hög anställningsomfattning som möjligt. Det är viktigt att avtalet respekteras och att arbetsgivaren i första hand ser över grundbemanningen innan man tar in extraanställda eller hyr in personal från bemanningsföretag, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Postens styrelse.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten