Medlemsinformation vecka 06

Utdelning av post varannan dag?

Publicerad:

Seko Posten har den senaste veckan fått många frågor från medlemmar om PostNord kommer gå över till att dela ut post varannan dag. Representanter från företagsledningen har vid ett antal tillfällen i media nämnt behovet av detta, nu senast i veckan när PostNords VD Håkan Ericsson pratade om eventuell utdelning varannan dag i en intervju med Expressen. Den 7 februari valde PostNord att gå ut med en information på sitt intranät där de sa följande: "Efter sommaren kommer ett test att göras för att i praktiken se hur ett upplägg för varannandagsutdelning, X/Y-utdelning, kan utformas. Efter testperioden utvärderas hur arbetssättet kan implementeras nationellt under 2020".

Någon test eller implementering är däremot inte samverkad med de fackliga organisationerna.

- Jag är förvånad och förbannad över att arbetsgivaren väljer att gå ut med en sådan information innan den är samverkad med de fackliga organisationerna. Seko kommer naturligtvis att agera utifrån detta faktum, säger Johan Lindholm, ordförande i Seko Posten.

Seko Posten menar att utdelning varannan dag är en fråga som PostNord inte äger själva och att det därför är märkligt att företaget väljer att gå händelserna i förväg.

- Sekos tolkning är att varannandagsutdelning inte är förenligt med nuvarande postlagsstiftning. Vår bestämda uppfattning är att en övergång till utdelning av post varannan dag inte kan beslutas ensidigt av PostNord utan är något som måste godkännas av såväl Post- och telestyrelsen som av ansvariga politiker.

Seko Posten inser dock att ett fortsatt tilltagande volymfall kommer att påverka verksamheten.

- Det kommer ske stora förändringar i PostNord de kommande åren på grund av volymutvecklingen för brev, digitaliseringen är en utveckling vi inte kan påverka. Men oavsett vad som händer med volymutveckling och regelverk framöver kommer Seko Postens krav vara att arbetsorganisationerna ska bestå av heltidsanställningar med en god arbetsmiljö. Eventuell övertalighet ska som alltid hanteras schysst och ansvarsfullt, avslutar Johan.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten