Medlemsinformation vecka 05

Plan för investeringar i fordon – ingen återgång till outsourcing

Publicerad:

I veckan fattade PostNords koncernstyrelse beslut om en affärsplan som sträcker sig från 2019 till 2021. I affärsplanen finns bland annat belopp avsatta för att klara av nödvändiga investeringar. Beloppen att kommer täcka det behov som finns av att ersätta skrotade fordon. Det kommer även finnas något bättre förutsättningar än tidigare att göra nyinvesteringar för att klara tillväxten av paket. I klartext betyder detta att det nu finns goda förutsättningar att köra den stora majoriteten av distribution i egen regi även de kommande åren.

- När outsourcingen inom logistikverksamheten stoppades våren 2018 var det en stor framgång för Seko Posten, men det behövdes också en plan för hur fordonsflottan skulle se ut på längre sikt. Seko Posten välkomnar att de belopp som nu avsatts innebär att företaget kraftigt ökar sina fordonsinvesteringar i jämförelse med hur det sett ut de senaste åren. Med beslutet sänder PostNord en viktig signal om att chaufförer är ett framtidsyrke att räkna med i PostNord, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse.

 

Oroväckande trend för brevvolymer i Sverige

Sedan sommaren 2018 har trenden för brevvolymerna varit oroväckande i Sverige. Under 2018 tappade PostNord Sverige 11 procent av brevvolymerna jämfört med föregående år, i december var siffran 17 procent. Dessa siffror är ett genomsnitt för hela landet, hur stort tappet är varierar i olika delar av landet. Dock är trenden att volymerna fortsätter minska även i januari. Av de 11 procenten är endast cirka 1 procent tapp till konkurrenter, som exempelvis Citymail. Den absolut största delen är ren digitalisering, volymer som aldrig kommer tillbaka.

- Som facklig organisation kan vi knappast stoppa den tekniska utvecklingen, att allt mer kommunikation sker digitalt. Däremot kommer vi under de kommande åren att lägga stor kraft på att framtidens arbetsplatser ska utgöras av egna anställda på heltid med en god arbetsmiljö, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten