Medlemsinformation vecka 04

Semesterperioder eller individuella önskemål?

Publicerad:

Det är snart dags att lämna in önskemål om semester för 2019 då årets semesterplaner ska vara klara senast den 15 mars. Seko Posten får signaler om att det på några håll i landet pratas om att införa semesterperioder inför sommaren. På en del arbetsplatser har semesterperioder förekommit sedan åratal tillbaka, på de flesta har däremot tillämpats rutiner som innebär att anställda fritt får inkomma med önskemål om semesterförläggning. Arbetsgivaren beslutar därefter om semesterförläggning efter diskussion med fack och anställd, utifrån individuella önskemål och verksamhetens behov. Seko Posten lägger ingen värdering i vad som är bäst för varje enskild individ eller arbetsplats, men principen om att man på lokalt arbetsplats bestämmer vilken hantering man ska ha är viktig.

- Om anställda på en arbetsplats anser att semesterperioder är bra har vi naturligtvis inga invändningar mot detta. Blir däremot våra medlemmar överkörda och beordrade att övergå från möjligheten att lämna egna önskemål till semesterperioder är det illa, säger Siv Andersson ledamot i Seko Posten styrelse.

Seko Posten menar att en god dialog mellan arbetsgivare och anställd är en nyckelfråga.

- Det finns inga pengar att spara oavsett hantering. Möjligtvis blir semesterperioder lite enklare att planera, men att mot personalens vilja införa dessa kommer sannolikt leda till sämre trivsel och engagemang. Detta bör man som chef väga in, avslutar Siv.

 

Nya ministrar med ansvar för PostNord och postfrågor

Sverige har nu äntligen fått en regering. I veckan presenterade statsministern sin regeringsförklaring och ministrarna i den nya regeringen. Två av ministerposterna har en direkt koppling till anställda i PostNord, näringsministern med ansvar för de statliga bolagen samt digitaliseringsministern med ansvar för postfrågor. Ibrahim Baylan (s) blir ny näringsminister då Mikael Damberg (s) istället blir inrikesminister. Anders Ygeman (s) blir digitaliseringsminister och får därmed ansvar för postfrågor istället för Peter Eriksson (MP)

- Seko har haft en god dialog med Damberg under tuffa tider för PostNord. Ägarna fattade beslut om ett finansiellt tillskott för att lösa den svåra situationen i Danmark, vilket var otroligt viktigt för Sekos PostNord-anställda medlemmar. Seko Posten fick även ett löfte att en privatisering av PostNord inte är aktuellt. Självklart eftersträvar vi samma goda dialog med de tillträdande ministrarna, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten