Medlemsinformation vecka 48
Om föräldraledigt i jul, regler kring kompledigt och sexuella trakasserier.
Så fungerar föräldraledighet i jul
Enligt vårt kollektivavtal görs löneavdrag för varje kalenderdag som föräldraledigheten omfattar med 3,3 % av månadslönen. PostNord gör alltså avdrag även för de arbetsbefriade dagarna som ligger i din föräldraledighetsperiod. Du bör därför ansöka om föräldrapenning även för de röda dagarna. Är du osäker på hur avdraget blir, pratat med din chef och begär sen ersättning från försäkringskassan.
Bra att veta om kompensationsledighet
Vi har informerat mycket kring kompensationsledighet den senaste tiden. Mest om vad som gäller kring seko-timmarna men vi får även en del frågor kring hur det ska gå till när man söker ledigt och om arbetsgivaren kan tvinga anställda att vara lediga.
Vi är överens med arbetsgivaren om vad syftet är med kompensationsledighet. Du kan som anställd välja att, vid övertidsarbete, bli kompenserad med övertidsersättning eller kompledighet. Om du väljer ledigheten är andemeningen med avtalet att denna ledighet ska tas ut i närtid till det utförda övertidsarbetet.
- Du har ju jobbat mer än du ska och borde vara ledig i anslutning till detta för att säkerställa återhämtning, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Posten. Det är därför inte fel av din chef att fråga om det går att hitta lämplig tid att vara ledig på efter det att du jobbat övertid. Detta betyder inte att din chef ensidigt ska lägga ut din ledighet, avslutar Patrick.
Därför måste sexuella trakasserier rapporteras
Eftersom PostNord har nolltolerans mot sexuella trakasserier är det viktigt att anmäla om det sker. Bara så kan företaget få möjlighet att åtgärda. Det finns en blankett på intranätet och det är arbetsgivaren som avgör vilken åtgärd som är lämplig. Ärendet behandlas såklart med sekretess.
Om du känner dig utsatt för sexuella trakasserier bör du markera att beteendet inte är okej. Om du upplever att en arbetskamrat blir utsatt bör du också reagera. Genom att berätta ger du företaget en möjlighet att stoppa och förhindra att det upprepas. Vänd dig till din chef, ditt seko-ombud eller skyddsombud för att anmäla trakasserier.