Medlemsinformation vecka 46

Felaktig semesterkoefficient kommer att rättas till och information om LO-samordningen inför avtalsrörelsen.

Publicerad:

Felaktig semesterkoefficient rättas till

Seko Posten har, som vi tidigare informerat om, fått många signaler om att semester hanterats på ett felaktigt sätt. Det handlar om att fel antal semesterdagar dragits i samband med ledigheten för många medlemmar. Vi har fört en dialog med arbetsgivaren och hela tiden upplevt att det finns en samsyn kring vad problemet består i och att det måste lösas. Nu har arbetsgivaren påbörjat en manuell hantering för att rätta till de felaktigheter som uppstått och beräknar att detta ska vara åtgärdat innan året är slut. Det innebär att du som fått betala för många semesterdagar för din ledighet ska kompenseras så att ditt semestersaldo åter blir korrekt.

Krontal och höjd mertidsersättning i LO-samordningen

LO presenterade förra veckan sin samordning inför avtalsrörelsen nästa år. Nu har Seko och de övriga förbunden fram till slutet av november för att besluta om de ska ansluta sig till samordningen och gå in i avtalsrörelsen enade inom LO. I samordningen kräver LO löneökningar på 4,2 % under en avtalsperiod på 12 månader. Precis som i årets lönerevision vill man ha en modell med krontalspåslag med brytpunkt för procent. Brytpunkten ska vara 29 100. Alla som tjänar under den nivån genererar till lönepotten som om de tjänade 29 100 kronor. De som tjänar mer genererar i stället det procentuella påslaget.

Utöver löneökningar kräver LO höjd ersättning för mertidsarbete, något Seko Posten drivit under många avtalsrörelser. Det finns en rättvisa i att människors fritid ska vara lika mycket värd. Oavsett om du arbetar heltid eller deltid så är det ju så mycket som du planerar att arbeta och resten är din egen tid.

-Om mertid är billigare än övertid finns det ett incitament för arbetsgivare att anställa på en lägre omfattning än vad som krävs och kunna justera behovet med den billigare mertiden säger Daniel Hansen ledamot i Seko Posten. Höjd mertidsersättning skulle både öka rättvisan och underlätta anställningar på högre omfattning, avslutar Daniel.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: