Medlemsinformation vecka 22

Begäran om åtgärd inlämnad angående arbetsmiljöproblem med tunga lyft.

Publicerad:

Tunga paket fortfarande problem i produktionen

Efter att PostNord backat i frågan om att inte längre hantera paket över 20 kg startades ett projekt som fick namnet Simba. Projektet hade till uppgift att undersöka om det gick att hantera paket mellan 20–35 kg utan att skapa arbetsmiljöbekymmer. Innan det ens var klarlagt hur och om det gick att hantera dessa paket fattade styrgruppen beslut om att riva upp det tidigare beslutet, något vi från Seko Posten var kritiska till.

Detta har gett upphov till problem. Främst genom att man ändrar arbetssätt långt före dess att utrustning och hjälpmedel är på plats. Tunga paket skulle, enligt arbetssättet, gå separat och lyftas med vakuumlyft, men det visar sig att de även går sönder både av att staplas och av att lyftas. Detta innebär mycket extrajobb både när pallar rasar och när paketen ska lyftas. Nu lämnar huvudskyddsombudet för PostNord Sverige in en begäran om åtgärder i enlighet med Arbetsmiljölagen, paragraf 6:6a.

-Det är viktigt att utreda var det gått fel och snarast rätta till dessa brister. Fram tills lösningarna är på plats ska man återställa de förändringar som har medfört att arbetsmiljön försämrats, alternativt om man saknar rätt hjälpmedel för att hantera dessa paket krävs det att två personer lyfter alla paket som väger över 20 kg. Utöver detta ska man variera så ingen anställd behöver lyfta många gånger säger Stefan Fougt, huvudskyddsombud för PostNord Sverige.

Ett viktigt moment är att alla som kommer i kontakt med tunga paket får instruktioner hur de ska hanteras både när utrustning är på plats men framför allt då utrustning saknas.

-Att ändra produktvillkoren så att leverans sker på marknivå och krav på att paketen ska märkas med HEAVY så de lätt kan identifieras och hanteras därefter har fått bra effekt. Att få rätt förutsättningar är viktigt, att hantera dessa paket på rätt sätt kan i nuläget ta längre tid och det måste man ta hänsyn till i planeringen. Även om det görs en hel del upplever jag just nu att arbetsmiljön blivit sämre för vissa nu efter Simba och det är inte ok, avslutar Stefan.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: