Medlemsinformation vecka 8

För dig som är eller ska bli förälder

Publicerad:

För dig som är eller ska bli förälder

Du har rätt att vara föräldraledig under tre perioder per år. Efter att de tre perioderna är slut kan du fortfarande söka föräldraledigt men du prioriteras då inte före de som söker semester och annan ledighet. Ansökan ska göras minst två månader innan du tänkt vara ledig. Då berättar du också hur länge du tänkt vara ledig. Löneavdrag görs med hela månadslöner eller 3,3% av månadslönen per kalenderdag. 

Du har rätt att vara föräldraledig på deltid fram tills barnet fyller 12 år, även om du inte tar ut föräldrapenning. Detta är reglerat i vårt kollektivavtal, vilket  innebär en förbättring gentemot lagen. Om du är föräldraledig på deltid anpassas lönavdraget till ledighetens omfattning. T ex om du är ledig 60% ska löneavdraget vara 60% av månadslönen. Tänk på att avbryta partiell föräldraledighet innan du går på semester.

-          Om du söker föräldraledigt på klämdagar, tänk på att att stämma av med din arbetsgivare om löneavdrag kommer att göras även på de röda dagarna så att du kan begära föräldrapenning från Försäkringskassan istället, säger Ida Lindouf ledamot i Seko Postens styrelse. När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning från försäkringskassan får du 80% av din sjukpenninggrundande inkomst per dag. För mer information om föräldrapenning, kontakta Försäkringskassan, avslutar Ida.

All föräldraledighet som du tar föräldrapenning för är både semesterlönegrundande och pensionsgrundande.
Postnord toppar upp med 10% av din lön i s.k. föräldraledighetstillägg för varje dag du får föräldrapenning från Försäkringskassan. För att du ska komma upp i 90% krävs alltså att du tar ut föräldrapenning för all tid du är föräldraledig. För att få föräldraledighetstillägget, ge beskeden om utbetalning från Försäkringskassan till din närmsta chef.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: