Medlemsinformation vecka 7

Mobbning på arbetsplatsen

Publicerad:

Mobbning på arbetsplatsen

En av tio uppger sig någon gång ha blivit utsatta för mobbning på arbetsplatsen. Mobbning kan också kallas för kränkande särbehandling. Mobbning och trakasserier på jobbet är alltså inget ovanligt, men något många väljer att blunda för då det kan vara jobbigt att konfrontera den som mobbar. Mobbning kan till exempel handla om att någon medvetet förolämpar, förlöjligar eller skapar rädsla. Metoderna är många, men känner du dig kränkt måste du reagera och anmäla. Både för din, för mobbarens och för arbetsplatsens skull.

Förutom mobbning händer det att Seko Postens medlemmar blir hotade eller utsatta för sexuella trakasserier. Våld och hot om våld har ett eget regelverk och omhändertas i särskilt ordning. Även sexuella trakasserier har en egen hantering. Blir du eller någon i din närhet utsatt är det extra viktigt att anmäla.

- Märker du att mobbning pågår på din arbetsplats, eller om du själv är utsatt, ska du tala med din närmaste chef, ditt seko-ombud eller skyddsombud, säger Daniel Hansen ledamot i Seko Postens styrelse. Gå till den som du känner dig mest bekväm med och berätta om din situation. Dessa vet hur de sedan ska gå vidare för att hjälpa dig, avslutar Daniel.

Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att förebygga mobbning och även att hantera en mobbningssituation som uppstått. Arbetsgivaren har en skyldighet att snabbt ge dig hjälp och stöd i en sådan situation och ska vara tydlig med att kränkande särbehandling inte accepteras.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: