Medlemsinformation vecka 5

Besked i Postfinansieringsutredningen 
Ersättning för läkarvård och läkemedel

Publicerad:

Besked i Postfinansieringsutredningen

Under måndagen kallade regeringen till pressträff med anledning av Postfinansieringsutredningen (PFU) som nu är klar. Nästa steg är att den skickas ut på remiss där även Seko har möjlighet att inkomma med synpunkter. Vi har ännu inte hunnit sätta oss in hela förslaget och hur det kan komma att påverka våra medlemmar så vi återkommer när vi vet mer. Det som ändå stod klart och var tydligt på presskonferensen är att utredningen föreslår att PostNord ska få tre dagar på sig att dela ut ett brev, alltså tredagarsbefordran, vilket media var snabba att rapportera. Vi känner ett behov av att förtydliga att övergången till tredagarsbefordran inte ska likställas med utdelning var tredje dag. Det finns inga förslag om att förändra modellen med utdelning varannan dag.

På pressträffen meddelade även regeringen att PFU får ett tilläggsdirektiv och att man framför allt ska utreda förutsättningarna för:

1. att göra det obligatoriskt för regioner, kommuner och myndigheter att erbjuda säker digital post.

2. att göra det obligatoriskt för privatpersoner och näringsidkare att ta emot digital post.

3. utreda undantag för privatpersoner och företag som inte har förutsättningar för att ta emot digital post.

Oavsett hur det i slutändan blir så kommer Seko Posten fortsätta att driva frågan om heltid, schysst omställning och kärnverksamhet i egen regi.

Ersättning för läkarvård och läkemedel

Enligt vårt avtal ersätts kostnader för läkarvård med högst 95 kronor per behandlingstillfälle. Med läkarvård avses behandling av person som är behörig att utöva läkaryrket samt läkararvode för intyg som arbetsgivaren kräver. Motsvarande ersättning utbetalas vid psykologbehandling efter remiss av läkare. Annan sjukvårdande behandling i offentlig vård ersätts med högst 55 kronor per behandlingstillfälle. En arbetstagare har rätt till ersättning för sjukhusvård med högst 70 kronor för varje vårddag.

Kostnaderna för sådana receptbelagda läkemedel som enligt lag omfattas av högkostnadsskydd ersätts av arbetsgivaren.

En förutsättning för att kostnader för läkarvård eller läkemedel skall ersättas är att registrering i ett så kallat högkostnadskort visas upp samt att den anställde inte vid tillfället varit tjänstledig längre än en månad.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: