Medlemsinformation vecka 46
Vi reder ut några av de vanligaste frågorna kring 80-90-100
Vanliga missuppfattningar kring 80-90-100
Sedan avtalsrörelsen 2016 har anställda som fyllt 58 år och har en heltidsanställning i produktionen möjligheten att gå ner i arbetstid med förmånliga villkor. Från och med årsskiftet omfattas även de som arbetar inom kundservice samt teknik och underhåll. Avtalet heter 80-90-100 och innebär att man jobbar 80%, får 90% lön och 100% avsatt till tjänstepensionen. Många har tagit chansen medan andra tvekar.
Tveksamheten beror ofta på missförstånd. Ett vanligt missförstånd är att man skulle vara tvungen att jobba tills man fyller 65 år. Så är inte fallet, du kan alltid säga upp dig och sluta i PostNord. Det som gäller är att så länge du jobbar kvar så kan du inte bryta avtalet och gå tillbaka till heltid. 80-90-100 löper tills du fyller 65 år.
Det förekommer också missförstånd kring den 2 åriga karensen för ÖB pension. Den är endast en spärr för att utnyttja att gå i pension enligt PA-91 övergångsbestämmelser (ÖB pension) under tiden och den spärren berör endast de personer som har ÖB-rätten. Det finns alltså ingen förändring av 80-90-100 avtalet på vägen, det löper till du fyller 65 år eller säger upp dig.
Många har också undrat om man skall flytta fram slutet till 66 när den allmänna pensionsåldern ändrats. Svaret är än så länge nej. Det finns två anledningar till detta, för det första skulle troligen PostNord kräva att avtalet skulle börja gälla från 59 år (ett år senare). Det andra är att i vårt pensionsavtal tjänar vi in tjänstepension fram till 65 års ålder. Skulle vi förlänga avtalet till 66 års ålder skulle det sista året bara vara 80-90. Om starten blev ett år senare så skulle avtalet förlora i värde i det fallet. Det finns inget som hindrar att du ansöker om vanlig tjänstledighet efter 65 år. Det kommer inte att påverka tjänstepensionen då den är färdigintjänad.
När det gäller ditt schema så finns det också en del missförstånd. Har man kommit överens om att man ska ha en ledig dag i veckan så gäller det året om. Chefen får inte ensidigt ändra det. Det finns alltså inget undantag för sommaren. Man kan naturligtvis frivilligt komma överens med chefen att förändra schemat för att få mer sammanhängande ledighet eller underlätta semesterplaneringen, men chefen har inte automatiskt rätt att göra det.