Medlemsinformation vecka 3

Nytt år – nya semesterdagar

Röda dagar och super-OB

Omorganisation PostNord Sverige

 

Publicerad:

Nytt år – nya semesterdagar

Nu är det nytt år och alla tillsvidareanställda får nya semesterdagar. Intjänandeår är samma år som du tar ut semestern och detta sammanfaller med kalenderår i vårt avtal. Det är bra att man kan ta ut årets semester direkt men tänk på att du kan bli återbetalningsskyldig om du slutar din anställning innan året är slut.
Du måste ta ut 20 semesterdagar varje år och har möjlighet att spara resten. Du får dock inte ha mer än 25 dagar sparat.
Under månaderna juni, juli och augusti har du rätt till fyra sammanhängande semesterveckor. Det kallas huvudsemester och exakt när dina semesterveckor infaller ska du få veta senast 1 april.
För semester utanför huvudsemestern är vi överens om att besked ska komma så tidigt som möjligt, senast två veckor efter ansökan lämnats in till arbetsgivaren.

Även friskvårdsbidraget ger 3000 nya kronor att använda.


Röda dagar och super-OB

2023 har precis börjat och vi tänkte passa på att informera om det som i våra avtal heter super-OB. Från och med den 1 augusti 2022 till och med det att vårt avtal går ut den 31 juli 2023 är ersättningen för super-OB 424,30 kronor per timme. Denna ersättning utgår om du är schemalagd på en helgdag och med helgdag menar vi i denna del av avtalet en röd dag som infaller måndag till och med söndag samt påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Inte ”vanliga” söndagar.
Vi kan ta Påsken som exempel, då utgår det super-OB på långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Skulle du vara schemalagt att arbeta 4 timmar på långfredagen och 5 timmar på annandag påsk ger det dig 3818,70 kr extra utöver din ordinarie månadslön.
Om arbetsgivaren istället frivilligt erbjuder våra medlemmar övertid dessa dagar, får de kvalificerad övertidsersättning istället för super-OB. Super-OB gäller heller inte för timavlönade.


Omorganisation PostNord Sverige

Under tisdagen kommunicerades en stor omorganisation för PostNord Sverige. Den förändring som nu genomförs kommer innebära en ny organisationsstruktur med tre separata Affärsområden: Brev, Paket och Logistik. Den nya organisationen kommer ha färre chefsnivåer med tydligare ansvar och mandat. Antalet anställda i den centrala administrationen kommer också att minska och flertalet tjänster kommer att utlysas och ansökningstiden är kort, 10 dagar med undantag för produktionsnära chefs-och ledartjänster som har en söktid på 18 dagar.
Om du som medlem är berörd och/ eller har frågor kring organisationsförändringen, ta kontakt med oss. Antingen kan du skicka ett mail på Sekoposten@postnord.com så kontaktar vi dig eller ring till någon av oss, våra kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida www.seko.se/posten.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: