Medlemsinformation vecka 9

Seko säger nej till avtal om lönesättande samtal 

Tjänstledighet för att prova annat arbete

Publicerad:

Seko säger nej till avtal om lönesättande samtal
I samband med avtalsförhandlingarna 2020 blev parterna i PostNord överens om att tillsätta tre olika arbetsgrupper. Förutom lönesättande samtal handlade det om semestertilläggsväxling (avslutad) och att göra en översyn av kollektivavtal om bemanning (pågående).

Denna vecka har PostNord blivit överens med fackförbunden ST och Saco om ett kollektivavtal om lönesättande samtal. Seko Posten har deltagit i arbetsgruppen om lönesättande samtal men har beslutat att inte skriva under avtalet. Avtalet om lönesättande samtal som gäller för chefer, administratörer och tekniker innebär kortfattat att i samband med den årliga lönerevisionen meddelas den anställde, om den är medlem i Saco eller ST, om den nya lönen av sin chef samt får en motivering till denna.

- Vi hade kunnat tänka oss att teckna ett avtal som bygger på att man frivilligt hade kunnat välja att ha lönesättande samtal eller att vi som part kunnat förhandla för våra medlemmar om enighet ej uppnåtts men detta avtal innebär att arbetsgivaren i stort sett får all makt över lönesättningen, säger Siv Andersson ledamot i Seko Postens styrelse.

För oss är fördelningen av den lokala lönepotten en förhandlingsfråga där parterna måste bli överens. Att ge arbetsgivaren rätten att ensidigt sätta lön är helt oacceptabelt för oss. En av de viktigaste fackliga frågorna för oss är att företräda våra medlemmar när det kommer till lönesättning, avslutar Siv.

Lönesättande samtal kommer att tillämpas i samband med årets lönerevision men inte för Sekos medlemmar som arbetar som chefer, administratörer eller tekniker. Seko kommer som vanligt att förhandla om ny lön för denna grupp på samma sätt som för övriga medlemmar.

Tjänstledighet för att prova annat arbete
Vi får ganska ofta frågan om man som anställd har rätt att beviljas tjänstledighet för att prova annat arbete. Vi hör också att en del medlemmar nekas detta med motiveringen att PostNord aldrig beviljar sådan ledighet och att detta är beslutat centralt. Vi vill därför passa på att informera om att detta inte stämmer. Tjänstledighet för att prova annat arbete är visserligen ingen absolut rättighet men arbetsgivaren har möjlighet att bevilja detta.

I personalomställningsavtalet som parterna i PostNord tecknat står det att arbetsgivaren, för att underlätta omställning, förbinder sig att i största möjliga mån bevilja tjänstledighet för anställd som önskar att prova på annat arbete. Sådan ledighet kan beviljas för i normalfallet max 6 månader. Om sådan ansökan inte beviljas skall det meddelas och motiveras

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: