Medlemsinformation vecka 8

Deltid, mertid och övertid

 Smittbärarpenning

Publicerad:

Deltid, mertid och övertid
Den senaste tiden har vi fått många frågor som handlar om vad som gäller vid mer- och övertidsersättning när man arbetar deltid.
Den som arbetar deltid är anställd på en viss procent och får mertid den tid som man arbetar mer än den schemalagda dagen. Arbetar man mer än heltidsmåttet för en kalendervecka övergår mertiden till övertid. Heltidsmåtten är 36, 38, 39 eller 40 timmar per vecka beroende på yrke i PostNord samt arbetstidens förläggning. Den heltidsanställde som arbetar mer än sina planerade timmar får övertidsersättning enligt §7 i vårt kollektivavtal.

För både heltids- och deltidsanställda gäller att minst 104 fridagar (lediga dagar) per kalenderår ska planeras och förläggas med i genomsnitt två dagar per kalendervecka. Utläggning av lediga dagar ska fördelas så jämnt som möjligt över året. Det bör eftersträvas att utläggningen av lediga dagar sker så att man får två lediga dagar per vecka och helst förlagda till lördag/söndag.
Både den som arbetar heltid och den som arbetar deltid kan få så kallade streckdagar (arbetsfri dag) inlagt på schemat om man arbetar färre än fem dagar under veckan. Man ska kunna se i sitt schema vilka dagar som är streckdagar och vilka som är fridagar.

Hur blir då ersättningen om man går in och jobbar extra dessa dagar?
- Om man blir tillfrågad att arbeta på sin fridag, som är en ledig dag, och som ska markeras F på schemat får man övertidsersättning både som deltidsanställd och heltidsanställd enligt §7 och §8 i vårt villkorsavtal, säger Siv Andersson ledamot i Seko Postens styrelse.
Med ledig dag avses kalenderdygn. Om man däremot arbetar extra på sin streckdag, som är en arbetsfri dag, och som ska markeras som ett streck på schemat är det mertid för en deltidsanställd. Det är först när man arbetar mer än heltidmåttet den veckan som mertiden övergår till övertid, fortsätter Siv.

Om antalet erhållna dagar understiger 104 per kalenderår skall resterande dagar bokföras som åtta kompensationstimmar per resterande dag. För deltidstjänstgörande minskas tiden åtta timmar i förhållande till anställningens omfattning.
 
Smittbärarpenning
Det har kommit till vår kännedom att vissa medlemmar har fått felaktiga avdrag när man varit hemma med smittbärarpenning. Rätt är att gör löneavdrag för den tid du skulle ha arbetat, men några har fått avdrag även för helger. Misstänker du att detta kan ha drabbat dig, kontakta din närmsta chef eller ditt lokala Seko-ombud.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: