Medlemsinformation vecka 7

Semester

Publicerad:

Det kan kännas som att det är lång tid kvar till sommarens semester men faktum är att årets semesterplan snart skall fastställas på våra arbetsplatser. Seko Posten har sedan en tid tillbaka tagit upp med arbetsgivaren att det finns ett stort behov av att tydliggöra rutinerna när man ansöker om semester. Framförallt gäller detta i de fall då man ansöker om semester som ligger utanför huvudsemestern. I förra veckan blev vi överens med PostNord om följande:

”Huvudsemester ska meddelas/anslås senast 1 april. Medarbetare som önskar semester utanför huvudsemesterperioden ska ansöka om detta i god tid så att den om möjligt kan tas med i kommande månadsplanering. Besked ska lämnas utan oskäligt dröjsmål dock senast inom 14 dagar från inlämnad ansökan. Om semesteransökan avslås ska medarbetaren erhålla en motivering”.

- Äntligen har vi reglerat rutiner för ansökan om semester utanför
huvudsemestern säger Patrick Theodorsson, ledamot av Seko Postens styrelse. Många medlemmar har tidigare vittnat om problem med att få ett definitivt besked när man ansöker om semester även då det sker i god tid innan tänkt ledighet. Att man nu kommer få ett besked inom rimlig tid och exempelvis kan boka en resa utan att behöva oroa sig för om man får ledigt eller inte är en viktig förändring för de anställda, avslutar Patrick.

En annan sak som har med semester att göra och som vi ganska ofta får frågor om är så kallade semesterperioder. Under perioden juni-augusti har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester. På en del arbetsplatser har arbetsgivaren delat upp sommarperioden i olika delar där den anställde tilldelas någon av perioderna istället för att fritt söka semester när som helst under sommaren. Semesterperioder är inget som Seko Posten centralt förhandlat med arbetsgivaren om. Seko Posten anser att eventuella
beslut om införandet av semesterperioder skall tas på arbetsplatsen efter dialog med de anställda. Att införa semesterperioder mot de anställdas vilja ökar bara missnöjet på arbetsplatsen vilket inte gagnar någon. Det är dock i slutändan ett arbetsgivarbeslut.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad: