Medlemsinformation vecka 48
Regelverk kring deltid och övertid
Resultatet av Jobba Rätt -enkäten
Regelverk kring deltid och övertid
Heltidsmått för anställda i PostNord är 36, 38, 39 eller 40 timmar per vecka beroende på yrke samt arbetstidens förläggning. Om en heltidsanställd arbetar mer än sina planerade timmar får man övertidsersättning enligt §7 i vårt kollektivavtal.
Den som är anställd på en viss procent arbetar deltid och det som överstiger den schemalagda arbetstiden blir mertid som ersätts enligt §8 i avtalet. Arbetar man mer än heltidsmåttet för en kalendervecka övergår mertiden till övertid.
Den som ingår i arbetstidsförkortningen 80-90-100 kan inte beordras att arbeta mer än 25 timmar mertid/övertid.
För både heltids- och deltidsanställda gäller att minst 104 fridagar (lediga dagar) per kalenderår ska planeras och förläggas med i genomsnitt två dagar per kalendervecka.
Hur blir då ersättningen om man går in och jobbar extra dessa dagar?
- Om man blir tillfrågad att arbeta på sin fridag och det inte är fråga om en schemaändring erhåller man övertidsersättning. För att räkna ut vilken ersättning per timme du ska ha delar du din månadslön med 72, säger Daniel Hansen ledamot i Seko Postens styrelse.
Med ledig dag avses kalenderdygn. Om man däremot arbetar extra på sin streckdag, som är en arbetsfri dag, och som ska markeras som ett streck på schemat är det mertid för en deltidsanställd. Det är först när man arbetar mer än heltidmåttet den veckan som mertiden övergår till övertid, fortsätter Daniel.
Resultatet av Jobba Rätt -enkäten
Under vecka 38 genomförde Seko Posten Jobba Rätt-aktiviteten och hade många bra diskussioner om vad som kan göras bättre i verksamheten. Målsättningen är att få en sundare arbetsmiljö och en hållbar bemanningssituation. Efter veckan har vi tagit emot synpunkter i en enkät och den är nu sammanställd. Vi kan konstatera att det finns ett starkt
stöd för kampanjen men vi har inte varit så synliga som vi skulle önskat på samtliga arbetsplatser. En sak vi visste på förhand var att en enskild vecka inte skulle lösa samtliga problem, det måste vara ett långsiktigt arbete. Med det i åtanke är det ändå glädjande att 4 av 10 tänker mer på hur de jobbar nu, jämfört med innan vecka 38. Det är ett bra steg på vägen.