Medlemsinformation vecka 14
Förtydligande om arbetsgivarens övertidsstopp
Solidaritet med Ukraina
Förtydligande om arbetsgivarens övertidsstopp
För två veckor sedan skrev vi om arbetsgivarens olika åtgärder, bland annat övertidsstopp, med anledning av vikande volymer och ökade priser.
Det är många medlemmar som hört av sig med frågor om hur detta skall hanteras i de fall då man inte hinner med det arbete man skall utföra under ordinarie arbetstid. Vi vill därför förtydliga vilket ansvar man har som anställd när sådana situationer uppstår. Det är arbetsgivaren som fattat beslut om att övertidsarbete skall hanteras restriktivt och att det är närmaste chef som beslutar om eller när det skall ske. Vi som anställda skall alltså inte själva
avgöra om vi skall jobba extra eller inte. Det är arbetsgivaren som fattar beslut om arbetstidens förläggning och som lägger våra scheman.
- Om den schemalagda arbetstiden inte räcker till så är det arbetsgivarens ansvar att lösa det. Om vår närmaste chef beslutar att vi skall slutföra en arbetsuppgift och det leder till att sluttiden på schemat passeras skall vi naturligtvis få övertids- eller mertidsersättning för det, säger Ida Lindouf, ledamot i Seko Postens styrelse. Tänk på att alltid utföra dina arbetsuppgifter på ett sådant sätt att du inte riskerar din hälsa eller bryter mot trafikregler. Kort sagt - jobba rätt, avslutar Ida.
Solidaritet med Ukraina
Det rådande kriget har försvårat för distribution och logistik i Ukraina. I nuläget tar den ukrainska posten en aktiv roll i att få ut humanitär hjälp. PostNord har fått en förfrågan från den ukrainska posten, Ukrposhta, om hjälp med att samla in och transportera nödhjälp till det ukrainska folket. Förra veckan meddelade PostNord att de bistår den ukrainska posten med transporterna från Sverige till Polen. Det innebär att privatpersoner kan skicka paket med
nödhjälp utan kostnad till Ukraina. Paketen med nödhjälp från Sverige skickas till Polen, därifrån ansvarar den ukrainska posten för transport och distribution i Ukraina. Nödhjälpen kommer att delas ut där behovet är som störst.
Seko som förbund har tillsammans med ITF och ETF (internationella fackliga organisationer) bidragit i det praktiska solidaritetsarbetet i Ukraina. Det som efterfrågats av de ukrainska facken är bland annat madrasser, sängkläder och kuddar.
Den 28 mars nådde den första leveransen den ukrainska gränsen med det som efterfrågats, totalt 1 000 uppsättningar, som finansierats av Seko och ITF.
Målet är att materialet ska nå medlemmar i det ukrainska järnvägsfacket och deras familjer. I allt elände är det glädjande att se att så många visar solidaritet med det ukrainska folket både bland privat personer och företag.
Seko Posten valde att i samband med årsmötet skänka 11 000 kronor via Palmecentret till Ukraina och många klubbar, regioner och även förbundet har valt att göra liknande.