Medlemsinformation vecka 11

Vecka 38 jobbar hela Sverige rätt 
Årsbesked för Collectum

Publicerad:

Vecka 38 jobbar hela Sverige rätt
Vecka 38 kör Seko Posten en kampanj som vi kallar Jobba Rätt, men det går naturligtvis bra att börja jobba rätt redan nu. Kampanjen känns igen av många och är nygammal. Vi körde den 2011 och Jobba Rätt byggde på att vi helt enkelt jobbade som vi skulle enligt alla de olika lagar, avtal och riktlinjer som reglerar våra arbetsdagar. Vi bröt inte mot trafikregler, vi tog de raster vi hade rätt till enligt schema och vi använde de arbetsredskap som fanns i verksamheten. Bakgrunden var att våra medlemmars situation under många år blivit allt mer pressad och vi upplevde att på många platser
kompenserade de anställda för en bristande organisation eller otillräcklig bemanning genom att springa fortare eller strunta i att ta sina raster.

- Mycket har förändrats i företaget sedan 2011 men det är fortfarande våra
medlemmars arbete som driver PostNord framåt, säger Mårten Pavlov,
ledamot i Seko Postens styrelse. Det är våra medlemmars hälsa som riskeras
om belastningen blir för tung eller om bemanningen inte är tillräcklig. Med
vecka 38 vill vi sätta fokus på att arbetsmiljö och hälsa inte är frågor som är
upp till varje individ att hantera, avslutar Mårten.

Årsbesked för Collectum
Mellan 17 mars och 6 april kommer årsbeskedet från Collectum, med information om den del av din lön som sätts av till tjänstepensionen. För dig som är född 1980 och tidigare är det endast den del som kallas kompletterande tjänstepension, men för dig som är yngre är det hela tjänstepensionen. Avsättningen är 2% respektive 4,5%. Till detta kommer en extra avsättning på 0,7% enligt avtalet om flexpension. För dig som fyllde 25 år under 2021 och nu får ditt första besked från Collectum så kommer det finnas lite extra för den flexpension som avsatts enligt avtal innan du fyllde 25 år. Om man går in på Collectums hemsida så kan man göra egna val om hur pengarna skall förvaltas. Man kan också välja om man ska ha återbetalningsskydd och familjeskydd.
För mer information: Collectum.se
Har du frågor kan du kontakta någon av Sekos pensionsinformatörer eller gå en av våra pensionskurser. Mer information finns på: www.seko.se/posten under rubriken Pensioner.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: