Medlemsinformation vecka 6

80-90-100 
Ersättning för karensavdraget

Publicerad:

80-90-100
2016 tecknade parterna ett kollektivavtal med möjlighet för anställda som fyllt 58 år, har en sammanhängande anställningstid på minst 20 år och arbetar inom produktion att gå ner i arbetstid. Många av våra medlemmar har genom åren valt att anta erbjudandet. Sedan avtalet trädde i kraft har Seko Posten förhandlat fram en del förbättringar i avtalet, senaste gången var i
avtalsrörelsen 2020.

- Just nu får vi en hel del frågor på avtalet och det märks att intresset fortfarande är stort. En fråga som vi fått från flera håll handlar om att arbetsgivaren vill bryta överenskommelsen om hur ledigheten ska tas ut. Det här var något vi blev överens om i senaste avtalsrörelsen, att en sådan överenskommelsen inte kan ändras ensidigt, säger Ida Lindouf ledamot Seko Postens styrelse. Det vi kommit fram till i veckan är att man skriftligt dokumenterar det man är överens om. Har man inte gjort det går det alldeles
utmärkt att göra i efterhand avslutar Ida.

Kort sammanfattning av 80-90-100:
• 80-90-100 innebär att man arbetar 80 procent, får 90 procent betalt och 100
procent i avsättning till tjänstepension.
• För att kunna anta erbjudande ska du vara tillsvidareanställd på heltid inom
produktion (distribution och terminal), ha fyllt 58 år, ha minst 20 år
sammanhängande anställning i PostNord.
• 80 procent beräknas utifrån ditt arbetstidsmått. Är din veckoarbetstid
exempelvis 38 timmar/vecka motsvarar 80 procent en ny genomsnittlig
veckoarbetstid på 30 timmar och 24 minuter.
• Chef och anställd ska komma överens om förläggningen av
arbetstidsförkortningen, överenskommelsen ska skriftligen dokumenteras och kan inte ensidigt ändras. Blir man inte överens ska frågan hanteras av lokal chef och Seko-ombud.
• Person med ÖB-rätt är garanterad att få ta ut sin arbetstidsförkortning i form av en hel dags ledighet per vecka om man så önskar. Man behåller sin ÖB-rätt men är förpliktigad att arbeta minst två år efter möjlig pensionsålder.

Ersättning för karensavdraget
Från och med denna vecka blir det åter möjligt att söka ersättning för karensavdraget. Du kan få ersättning för sjukdagar i efterskott från den 8 december 2021. Beslutet gäller fram till 31 mars i år. Ersättningarna söker du genom att logga in på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida.
Logga in med bank-id och ange organisationsnummer 556711-5695 för PostNord Sverige.
Karensavdraget ersätts med ett schablonbelopp på 810 kronor.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: