Medlemsinformation vecka 6

När har man rätt till schemaändringstillägg?

Publicerad:

I avtalsrörelsen blev parterna överens om en kraftig höjning av schemaändringstillägget.

Seko Posten hoppas höjningen leder till bättre planering och grundbemanning så att man så långt det är möjligt undviker ändringar i den planerade arbetstiden. Vi får nu signaler att det på flera arbetsplatser råder oklarhet om när man har rätt till ett schemaändringstillägg och vad som gäller.

Kollektivavtalet säger att du har rätt till ett schemaändringstillägg på 270 kronor när ändring i den planerade arbetstiden meddelas senare än två veckor i förväg. En ändring kan innehålla flera justeringar av tiden. Man har däremot inte rätt till schemaändringstillägg om ändringen beror på händelser som inte kunnat förutses eller om ändringen sker på eget initiativ. Här följer några av de frågor vi fått från medlemmar den senaste tiden:

Måste jag själv säga till min chef om jag ska få ersättning?
Nej. Alla som får en schemaändring enligt regelverket ovan ska erhålla ersättning. Lokal chef ansvarar för att ersättningen betalas ut i enlighet med vårt kollektivavtal.

Får jag ersättning även om jag sagt ok till en ändring i schema?
Ja. Om schemaändringen sker på chefens initiativ har man rätt till ersättning, oavsett om du tackar ja direkt eller i slutändan blir beordrad att ändra den schemalagda arbetstiden.

Kan man få både schemaändringstillägg och övertid vid samma ändring? Nej. Antingen får man övertid eller så är det en schemaändring. Men om det görs en schemaändring och man ändå tvingas arbeta utanför ”det nya schemat” utgår naturligtvis även övertidsersättning.

Min chef hävdar att man inte behöver betala något schemaändringstillägg när två personer blivit sjuka på arbetsplatsen och hänvisar till skrivningen ”händelser som inte kunnat förutses”. Vad gäller?
Att folk blir sjuka händer hela tiden och är en del av den dagliga planeringen. För att hävda ”händelser som inte kunnat förutses” krävs istället stora händelser som exempelvis stormen Gudrun eller ett vulkanutbrott på Island.

Hur mycket måste arbetstiden ändras för att få schemaändringstillägg?
Det spelar ingen roll hur mycket arbetstiden ändras, om det är 5 minuter eller flera timmar, det ska ändå utgå ett schemaändringstillägg.

Får jag schemaändringstillägg om jag får gå en annan slinga?
Arbetsuppgifterna har ingen koppling till schemaändringstillägget utan endast när det gäller ändringar i den schemalagda arbetstiden. Det handlar alltså inte om vilka arbetsuppgifter du utför, utan när de utförs.

Ladda ner pdf för utskrift.

Uppdaterad: