Medlemsinformation vecka 5

Varannandagsutdelning av brev har startat i region syd

Publicerad:

Under veckan har varannandagsutdelning av brev, även kallat Solo, blivit verklighet för postnummerområde 20-29 i region syd. Hur den första veckan har upplevts har varierat från arbetsplats till arbetsplats. Vissa har fått en bra start på det nya arbetssättet och andra upplever problem av olika omfattning, från små till betydande. Driftstarten har föregåtts av en övertalighetsprocess i hela det berörda området där vi kan konstatera att vi visserligen blir färre men att ingen tillsvidareanställd tvingats lämna företaget mot sin vilja.

Den övertalighet som kvarstod inför driftstart har lösts genom att tillräckligt
många har valt att utnyttja det nya omställningsavtalets möjlighet att, när övertalighet föreligger, kunna lämna frivilligt med 6 månadslöner.

- Det är skönt att konstatera att vårt nya omställningsavtal fungerar i praktiken. Att möjligheten till frivillighet finns och utnyttjas innebär att ingen har tvingats bli uppsagd på grund av övertalighet mot sin vilja. Men också att ett antal yngre anställda behåller jobbet när äldre frivilligt väljer att lämna, säger Mårten Pavlov, förhandlingsansvarig för Seko Posten i region Syd.

Det har figurerat många hypotetiska uträkningar på hur stor övertaligheten kommer att bli när varannandagsutdelning blir verklighet. Vi kan konstatera att det i första fasen blev lägre än befarat, men också att det inte går att tillämpa samma måttstock överallt. Lokala förutsättningar kommer att ha stor påverkan på hur stor en eventuell personalminskning blir.

- Nu kan vi sätta punkt för övertalighetsprocessen i 20-29 området. Fokus
framöver måste bli att stabilisera de arbetsplatser som upplever problem och där kommer det att krävas att arbetsgivaren involverar våra medlemmar och har en prestigelös inställning till att förbättra organisationerna, avslutar Mårten.

Ladda ner pd för utskrift

Uppdaterad: