Medlemsinformation vecka 4

Rätt ersättning till chaufförer efter lokalt fackligt agerande

Publicerad:

För ett tag sedan gjorde en facklig representant ett arbetsplatsbesök under kvällstid för att prata med medlemmar på en logistikarbetsplats i PostNord. Någon gång runt midnatt dök det upp en chaufför som frågade om representanten var från Seko. Medlemmen beskrev i samtalet som följde hur hon hade en lång obetald rast på nätterna.

Transporten i fråga går från en ort till en annan men på grund av kör- och vilotidsreglerna kan inte samma chaufför köra hela sträckan. Därför tar en ny chaufför över fordonet halvvägs. Lossar, lastar och kör sedan tillbaka, en resa som tar cirka 4 timmar. Den första chauffören får då ett uppehåll i arbetstiden. Vår medlem berättade att några olika chaufförer hade den här körningen och att ingen av dem fick någon ersättning för tjänstgöringsfritt uppehåll under natt, i enlighet med vårt avtal.

- Ärendet gick därefter vidare till lokalt fackliga Seko-ombud som började undersöka scheman, hur många medlemmar som var drabbade och hur långt tillbaka i tiden problemet sträckte sig. Det visade sig att man haft ett lokalt avtal som tidigare gett 30 kr i timmen per påbörjad kvart. När det sades upp missade man att avtalet på PostNord innehöll samma skrivning, men med 20 kr i timmen (ersättning vid tjänstgöringsfritt uppehåll natt), säger Ida Lindouf ledamot i Seko Postens styrelse.

Efter ett snabbt hanterande, där de drabbade chaufförerna var delaktiga med att hjälpa till att räkna på korrekt ersättning, blev Sekos förtroendevalda slutligen överens med arbetsgivaren efter förhandlingar.

Efter förhandlingar har arbetsgivaren nu betalat ut korrekt ersättning. Eftersom ersättning inte betalats ut på flera år blev det totalt 158 000 kr som berörda chaufförer fick dela på utifrån hur ofta de hade haft arbetspass med tjänstgöringsfritt uppehåll. Som mest fick en medlem 31 371 kr. Eftersom frågan fick en snabb hantering kunde chaufförerna få pengarna med decemberlönen.

- PostNord var i detta fall skyldiga våra medlemmar stora belopp. Att det blev fel var ingen medveten handling från arbetsgivarens sida men ärendet understryker hur viktigt det är att så många som möjligt har god kunskap om våra ersättningar i kollektivavtalet, avslutar Ida.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: