Medlemsinformation vecka 36

Studieledighet

Publicerad:


Nu efter sommaren är det många av våra medlemmar som väljer att börja studera och Seko Posten får en hel del frågor kring just studieledighet.
För att kunna söka tjänstledighet på grund av studier ska du ha varit anställd hos PostNord de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

- Det du först måste göra är att lämna in en ansökan om ledighet för studier till din chef. Gör det så snart du vet att du vill studera, vänta inte tills du fått ett antagningsbesked från den utbildning som du sökt. I ansökan om ledighet kan du skriva att den bara gäller om du kommer in på den utbildningen. Arbetsgivaren får inte neka dig att vara ledig för studier men de har enligt lagen rätt att skjuta upp din ledighet i max sex månader, räknat från det datum ansökan lämnas in. För företag som saknar kollektivavtal gäller två år. Det är därför bra att ge chefen god tid att förbereda din ledighet, säger Patrick Theodorsson ledamot i Seko Posten styrelse.

En fråga som är vanlig är om man väljer att hoppa av sina studier kan man då avbryta sin tjänstledighet i förtid?
- Det kan du och du har rätt att återgå till samma eller liknade arbetsuppgifter och anställningsvillkor. Har du varit ledig längre tid än ett år har du rätt att återgå i arbete inom en månad annars är det 14 dagar som gäller, avslutar Patrick.

Det är också viktigt att tänka på hur du söker ledighet för studier, du kan ansöka terminsvis eller för ett eller flera år åt gången. Söker du ledighet för en termin i taget har du både en rättighet och skyldighet att arbeta under loven vilket du inte har om du söker årsvis. Tänk på att du inte, utan chefens godkännande, kan arbeta för någon annan arbetsgivare under studieledigheten.
Det är mycket att tänka på och har du frågor kring studieledighet, prata med ditt lokala Seko-ombud.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: