Medlemsinformation vecka 3

Datum att känna till vid föräldraledighet och sjukskrivning samt ny beräkningsgrund för tillfällig föräldrapenning VAB

Publicerad:

När Försäkringskassan utreder om inkomst vid föräldraledighet eller sjukskrivning vill de ha uppgift om vilket datum det nya kollektivavtalet skrevs under för att du ska få rätt ersättning utifrån SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Det datum du ska uppge till Försäkringskassan är den 7 januari 2021.

Ny beräkningsgrund för tillfällig föräldrapenning VAB
Från och med den 1 februari kommer PostNord ändra beräkningsgrund för dig som är hemma med tillfällig föräldrapenning, det man brukar kalla VAB-avdrag. Idag görs avdraget baserat på antalet arbetsdagar per vecka i genomsnitt, vilket gör att avdraget alltid blir det samma oberoende av hur många timmar som finns på schemat de dagar man har VAB. Från och med den 1 februari övergår PostNord till att göra avdraget per timme baserat på den genomsnittliga arbetstiden per vecka. Avdraget per timme innebär att PostNord kommer göra avdrag för de antal timmar du har på schemat just den aktuella dagen. Förändringen är en del av det nya kollektivavtalet.

Vad ska man tänka på?
Det första som du ska säkerställa är att dina grundinställningar hos försäkringskassan är avdrag per timme. Detta gör du via ”mina sidor”.
Till försäkringskassan måste du framöver alltid rapportera in de antalet timmar som du har på schemat just den dagen du är hemma. Det kan innebära att du under en ”vabperiod” som innefattar flera dagar, kan behöva registrera olika antal timmar per dag beroende på hur schemat ser ut.
Har du ytterligare frågor kring avdraget för VAB ska du prata med din närmaste chef.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad: