Medlemsinformation vecka 36

Citymails VD dagar innan valet: PostNords uppdrag bör begränsas kraftigt

Publicerad:

I veckan publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel signerad Citymails VD Patrik Östberg. Citymail, som nyligen blivit uppköpt av ett tyskt investmentbolag, har bedrivit postverksamhet i Sverige sedan 1991. I debattartikeln argumenterar Patrik Östberg för att PostNords uppdrag ska begränsas kraftigt. Med formuleringen "den regering som är på ingående bör därför tillsätta en ny postutredning med uppdrag att föreslå förändringar för en genuint stärkt konkurrens" riktar sig Östberg direkt till ägarna. Han menar bland annat att politiker måste öppna upp för större möjligheter till konkurrens och att PostNord borde sälja av stora delar av bolaget. Kanske ger också formuleringen "på ingående" en antydan om Östbergs egna förhoppningar på valresultatet.

– Seko Posten är väl medvetet om att den förra alliansregeringen 2006-2014 skrev riksdagsmotioner och fattade beslut som går i linje med det Citymails VD nu dagar innan valet önskar sig, säger Seko Postens ordförande Johan Lindholm. Vår bestämda uppfattning är däremot att PostNord måste ges bättre förutsättningar att utföra ett rikstäckande samhällsuppdrag, inte sämre. Att öppna upp konkurrensen ytterligare är helt fel väg att gå.

Den borgerliga alliansens postlag från 2010 gav knappast dåvarande Posten bättre förutsättningar. Tvärtom ställde den hårdare krav på företaget vad gäller transparens i prissättningen, vilket gav ökade möjligheter för bland annat Citymail att syssla med så kallad "russinplockning".

– Det är knappast en slump att debattartikeln kommer nu ett par dagar innan valet, konstaterar Johan. Den ger en tydlig vink om på vilket sätt ett regeringsskifte kan påverka postanställda negativt. Seko Posten kommer självklart fortsätta arbeta mycket aktivt för att påverka postpolitiken och därmed skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra medlemmar. Lika självklart är att våra möjligheter att nå framgång påverkas av vilka som innehar regeringsmakten, och därmed agerar ägare för PostNord.

För PostNord-anställda står mycket på spel i årets val. De politiska krafter som inte gillar statlig verksamhet vädrar morgonluft och vi vet att de fem borgerliga partierna vill ge sig på både vår anställningstrygghet och lagstifta om sänkta löner.

Använd din röst den 9 september

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten