Medlemsinformation vecka 35

Valet – vad står på spel för postanställda?

Publicerad:

En fackförenings uppdrag är att företräda sina medlemmar. Det innebär att Seko Postens förtroendevalda dagligen står upp för våra medlemmar på hundratals postarbetsplatser.
Politiska beslut påverkar postverksamheten, det företag vi jobbar i och därmed oss som anställda.
Därför är det självklart för Seko Posten att aktivt påverka de beslut som fattas av riksdag och regering. Det innebär också att vi har en skyldighet att informera om de politiska alternativen inför valet den 9 september. Vi har full respekt för att våra medlemmar har olika uppfattningar och röstar på olika partier. Samtidigt står mycket på spel i årets val, inte minst för oss som jobbar i PostNord.

Att Seko Posten aldrig tvekat att lägga sig i politiska beslut som påverkar PostNord har gjort att vi under den senaste mandatperioden kunnat påverka den nya postlagen. Vi har dessutom varit drivande i beslutet om ett ekonomiskt stöd på 2,2 miljarder från ägarna till PostNord och vi har fått ett direkt löfte från sittande regering om att den inte kommer att privatisera Postnord. Förutsättningen har varit att vi haft en regering som lyssnat och fört en konstruktiv dialog med oss.

Alliansregeringen 2006-2014 levde långt ifrån upp till Seko Postens och våra medlemmars förväntningar. Dörrarna för dialog var stängda, ett antal dåliga beslut fattades. 2009 kom den illa genomförda postfusionen, 2010 en ny postlag som enbart syftade till att ytterligare öka konkurrensen. 2011 plockades det allmänna rådet om fastighetsboxar som utdelningsnorm bort. Dessutom lämnades förslag till riksdagen om att delvis privatisera PostNord, ett förslag som dock röstades ned.

Seko Posten tänker fortsätta lägga sig i vilka beslut politiker fattar, men även i fortsättningen behövs en regering som faktiskt lyssnar på de postanställda och deras fackliga företrädare. I spåren av mediedrevet vädrar de politiska krafter som är motståndare till statlig verksamhet morgonluft. Vi kan inte bortse från risken för att frågan om privatisering åter kommer upp. För postanställda står mycket på spel i valet den 9 september.

Men valet handlar förstås om mycket mer än postverksamhet. Precis som anställda i andra branscher och på andra företag är vi beroende av en trygg arbetsmarknad med schyssta villkor och löner vi kan leva på. Här finns tydliga skillnader mellan partierna.


De borgerliga partierna, inklusive SD, vill t.ex. försämra Lagen om anställningsskydd. Där finns bland annat principen "sist in, först ut". Plockas denna reglering bort kan arbetsgivare i princip fritt välja vem som ska få lämna företaget vid en övertalighet. En tillsvidareanställning blir i praktiken en visstidsanställning på livstid.


De fem (M, C, L, KD, SD) är också överens om att lagstifta om sänkta löner. Unga och nyanlända ska tjäna långt under lägstalönerna i kollektivavtalen. Konsekvensen? En press nedåt på samtligas löner. Mönstret går igen i fråga efter fråga. De fem vill inte göra något åt arbetsgivares möjlighet att hyvla, däremot gärna ha förlängda provanställningar och ökad acceptans för otrygga anställningar. Naturligtvis kan detta mönster vara en ren slump, men det kan också handla om ideologi och vilka man faktiskt företräder i samhället. Om förhållandet mellan anställda och arbetsgivare.

I valet är våra röster precis lika mycket värda, oavsett om vi är toppolitiker, postanställda eller näringslivsdirektörer.
Använd din röst den 9 september!

Seko Postens styrelse 30 augusti 2018

 

Ladda ner pdf för utskrift

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten