Medlemsinformation vecka 19

Resultaten från arbetsmiljöenkäten är klart

Publicerad:

Arbetsmiljöenkäten är nu sammanställd och rekordstor andel av anställda har svarat, 89 %, eller nästan 12 800 personer.

- Det är glädjande att så många personer har svarat, förutom att det ger ett bra underlag att arbeta vidare med, är det ett tecken på stort engagemang, säger Stefan Fougt huvudskyddsombud i Postnord Sverige.

Resultatet av enkäten pekar på lägre besvärsvärden totalt sätt, framförallt när det gäller arbetsrelaterad stress. Men även om värdena har sjunkit två år i rad ligger de fortfarande på en alldeles för hög nivå. Exempelvis känner 5 av 10 kvinnor inom distribution sig stressade ofta eller mycket ofta, för ett år sedan var det 6 av 10. Det visar att det blivit bättre, men samtidigt finns mycket kvar att göra. Även nyckelvärdena har förbättrats, på frågan om det är bra stämning på arbetsplatsen har andelen som svarar ja höjts 2 år i rad och ligger nu på 82,5 %, även totalbetyget har stigit för andra året till 75 %. Något som däremot fått underbetyg är städning vilket säkerligen är en konsekvens av det nya städavtal som trädde i kraft förra året vilket gett sämre städning utan att minska kostnaderna, snarare tvärtom.

Även om det finns många positiva tendenser är det samtidigt väldigt många som har besvär, som inte tycker det är bra stämning på sin arbetsplats. När det gäller svaren på frågor med nolltolerans har utfallet ändrats marginellt både upp och ner men helt klart så måste det arbetas mer aktivt då totalt 560 personer som känner sig sexuellt trakasserade och nästan 800 personer känner sig kränkta eller mobbade.

- Nu är det viktigt att man på VARJE arbetsplats analyserar resultatet, en bra arbetsmiljö bygger ifrån lokala aktiviteter. De lokala aktiviteterna kräver naturligtvis rätt förutsättningar och befogenheter. Jag skulle vilja säga att det övergripande finns positiva tendenser, men många värden är fortfarande alldeles för höga, avslutar Stefan.

Vad gäller för övertidsarbete? Seko Seko Posten får med jämna mellanrum frågor om vad kollektivavtalet säger när det gäller skyldighet att utföra övertidsarbete. Här följer därför en kort sammanfattning:

  • När särskilda skäl föreligger är man skyldig att fullgöra allmän övertid med högst 210 timmar per kalenderår (48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad).
  • För arbete på allmän övertid bör arbetsgivaren i första hand anlita de personer som frivilligt åtar sig detta.
  • Partiellt sjukskrivna eller partiellt tjänstlediga med stöd av lag har ingen skyldighet att utföra övertidsarbete.
  • För personer med 80-90-100 eller delpension begränsas skyldigheten till högst 25 timmar per kalenderår.

- Inriktningen att övertidsarbete i första hand ska erbjudas tillpersoner som frivilligt åtar sig uppdraget innan arbetsgivaren beordrar någon ofrivillig övertid är viktig om maneftersträvar god trivsel på arbetsplatsen, säger Ulrika Nilsson ledamot i Seko Posten styrelse.

 

Ladda ner pdf för utskrift

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten