Medlemsinformation vecka 08

Om du utsätts för mobbning

Publicerad:

En av tio uppger sig någon gång ha blivit utsatta för mobbning på arbetsplatsen. Mobbning kan också kallas för kränkande särbehandling. Mobbning och trakasserier på jobbet är alltså inget ovanligt, men något många väljer att blunda för då det kan vara jobbigt att konfrontera den som mobbar.

Mobbning kan till exempel handla om att någon medvetet förolämpar, hotar, sexuellt trakasserar eller skapar rädsla. Metoderna är många, men känner du dig kränkt måste du reagera och anmäla.

Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att förebygga och hantera en mobbningssituation som uppstått. Arbetsgivaren har en skyldighet att snabbt ge dig hjälp och stöd i en sådan situation och ska vara tydlig med att kränkande särbehandling inte accepteras.

- Märker du att mobbning pågår på din arbetsplats, eller om du själv är utsatt, ska du tala med din närmaste chef, ditt seko-ombud eller skyddsombud. Gå till den som du känner dig mest bekväm med och berätta om din situation. Dessa vet hur de sedan ska gå vidare för att hjälpa dig, säger Ulrika Nilsson ledamot i Seko Postens styrelse.

 

Kampanj mot otrygga anställningar

I veckan startade Seko tillsammans med Handels och Hotell- och restaurangfacket (HRF) kampanjen #sägifrån. Kampanjen riktar sig till medlemmar med tidsbegränsade anställningar och uppmanar dem att kontakta sin lokala moderata politiker för att avskaffa allmän visstidsanställning.

Om fler ska våga vittna om trakasserier måste otryggheten bort från svensk arbetsmarknad. Det är kärnan i Seko, Handels och HRF:s kampanj #sägifrån. Budskapet är att anställningsformen allmän visstidsanställning måste avskaffas.

En särskild webbplats, www.sägifrån.se, är byggd för att kommunicera kampanjen. Där finns filmer med vittnesmål från medlemmar och ett formulär för att skicka mejl till dina lokala moderata riksdagsledamöter.

Bakgrunden till kampanjen är att många när den moderatledda regeringen 2008 införde allmän visstid som anställningsform varnade för att otryggheten på arbetsmarknaden skulle öka. Idag kan vi se att den oron besannades. Enligt SBC:s arbetsmiljöundersökning från 2015 utsätts den som har en otrygg anställning oftare för sexuella trakasserier och är dessutom mindre benägen att anmäla brott. Tack vare #metoo vet vi att väldigt många kvinnor inom arbetaryrkena har utsatts för hot eller sexuella trakasserier på jobbet. Sambandet mellan otrygga anställningar och sexuella trakasserier är tydligt.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten