Medlemsinformation vecka 07

Schemaändringstillägg eller övertidsersättning?

Publicerad:

Seko Posten får signaler om att det finns olika uppfattningar kring när övertidsersättning ska erhållas istället för schemaändringstillägg.

Följande gäller:

Man har rätt till ett schemaändringstillägg om 171,58 kronor när ändring i den planerade arbetstiden meddelas senare än två veckor i förväg. Ändringen kan innebära att det sker flera justeringar av arbetstiden i det nya schemat men det förutsätter att beskedet kommer vid samma tillfälle. Vid ändring av schema ska ett nytt schema delas ut så du vet hur du ska jobba.

Man har dock inte rätt till schemaändringstillägg om:

1. ändringen beror på händelser som inte kunnat förutses, eller

2. ändringen sker på initiativ av medarbetaren.

Exempelvis hög sjukfrånvaro eller sen ankomst av inkommande transporter är inte till att betrakta som händelser som inte kunnat förutses. Händelser som inte kunnat förutses är inte vardagliga händelser.

Om man redan påbörjat ett arbetspass är det inte möjligt att tillämpa reglerna om schemaändringstillägg, då är det övertidsersättning som gäller om det sker förändringar i arbetstiden. För deltidare kan det bli fråga om mertid.

 

Extra ersättning vid föräldraledighet genom kollektivavtal

Om du är föräldraledig bör du känna till att det finns en reglering i vårt kollektivavtal som ger högre ersättning vid uttag av föräldraledighet med sjukpenningnivå. Ersättningen ger ytterligare 10 procent av lön som komplement till försäkringskassans ersättning på 80 procent. Ersättningen utgår inte automatiskt vilket innebär att du måste lämna ersättningsspecifikation från försäkringskassan till arbetsgivaren.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten