Medlemsinformation vecka 06

Minusresultat för PostNord 2017 - men bättre än föregående år

Publicerad:

PostNord presenterade idag koncernens resultat för 2017. Det samlade resultatet för helåret slutade på -123 miljoner vilket är bättre än 2016 års resultat på -1 083 miljoner. Minusresultatet beror framför allt på att PostNord Danmark fortsatt går med ett kraftigt underskott, samtidigt som PostNord Sverige inte levererar ett lika stort plusresultat som de föregående åren. En förklaring till detta är försöken att prioritera en stabil kvalitet. I den danska delen startade man en stor omorganisation den 21 januari, med en ny produktionsmodell som på sikt ska skapa lönsamhet i den danska verksamheten.

- Resultatet visar hur otroligt viktigt det är att PostNord nu kommer få ett ekonomiskt tillskott från svenska och danska staten på 2,2 miljarder för att ställa om den danska verksamheten. Utan detta ekonomiska tillskott hade pengarna fått tas inom företaget. Eftersom det i huvudsak är Sverige som drar in de stora pengarna är det inte svårt att räkna ut vem som i så fall fått stå för notan, säger Johan Lindholm, ordförande Seko Posten.

Kvaliteten i PostNords Sveriges brevverksamhet landar för helåret på 90,4 procent vilket visar att det finns betydligt mer att göra. Seko Posten menar att avgörande för att förbättra kvalitetssiffrorna och återvinna allmänhetens förtroende är att företaget återvinner de anställdas förtroende. Det handlar om stabila och tillräckliga bemanningar ute på arbetsplatserna, om att kärnverksamheten ska bedrivas i egen regi och om inflytande för dem som varje dag utför jobbet.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten