Medlemsinformation vecka 03

Hur påverkar förslaget om nytt pensionssystem ÖB-rätten?

Publicerad:

Den så kallade pensionsgruppen presenterade i december sitt förslag till en inriktning för ett nytt pensionssystem. Gruppen består av regeringspartierna och de fyra borgerliga partierna. Seko Posten har fått en del frågor om hur förslaget skulle påverka situationen för anställda i PostNord med så kallad ÖB-rätt. Kort sammanfattning av pensionsgruppens förslag:

  • Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 61 till 64 år i tre steg. Först till 62 år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år 2026.
  • LAS-åldern höjs från 67 år till 69 år i två steg. Först till 68 år 2020 och därefter till 69 år 2023.

Cirka 2 500 PostNordanställda har idag så kallad ÖB-rätt (övergångsreglerna i PA-91), vilket innebär möjlighet att gå i pension vid 60 års ålder.

Denna rätt är kollektivavtalsreglerad och påverkas därför inte utifrån förslaget om ny pensionsöverenskommelsen. Däremot påverkas möjligheten att komplettera tjänstepensionen med den allmänna pensionen från 61 år, som föreslås ändras till 64 år enligt första punkten ovan.

 

Semesterperioder

Seko Posten får signaler om att det runt om i landet pratas om införande av semesterperioder inför sommaren. På några arbetsplatser har just semesterperioder förekommit sedan åratal tillbaka, på de flesta arbetsplatserna har däremot tillämpats rutiner som innebär att anställda fritt får inkomma med önskemål om semesterförläggning. Arbetsgivaren beslutar därefter om semesterförläggning efter diskussion med fack och anställd. Seko Posten lägger ingen värdering i vad som är bäst för varje enskild individ eller arbetsplats, men principen om att man lokalt bestämmer vilken hantering man ska ha är viktig.

- Om anställda på en arbetsplats anser att semesterperioder är bra har vi naturligtvis inga invändningar mot att de används. Blir däremot anställda överkörda och beordrade att övergå från möjligheten att lämna egna önskemål till semesterperioder är det förkastligt, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Posten styrelse.

Seko Posten menar att en god dialog mellan arbetsgivare och anställd är en nyckelfråga.

- I tider när PostNord har stora problem med trivsel och engagemang bland sina anställda bör arbetsgivaren fundera både en och två gånger över vad ett minskat inflytande över semestern skulle leda till, avslutar Sandra.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten