Medlemsinformation vecka 36

Det är dags att bryta postfusionen mellan Sverige och Danmark

Publicerad:

 

Ägarna, danska och svenska staten, har sedan en tid tillbaka en pågående dialog om hur man ska lösa situationen i ett Danmark som har stora lönsamhetsproblem, men än har inget besked kommit.

Seko Postens ordförande Johan Lindholm och Sekos förbundsordförande Valle Karlsson skriver i en debattartikel i dagens Svenska Dagbladet (tor 7/9) att det nu är hög tid för ägarna att bryta postfusionen mellan Sverige och Danmark.

– Det bästa alternativ vi i Seko ser i nuläget är att den svenska regeringen tar initiativ till att bryta den svensk-danska postfusionen. Det finns andra sätt att lösa situationen, men att bryta fusionen skulle ge respektive land förutsättningar att utifrån sina behov möta framtiden på postmarknaden, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten.

Sekos uppfattning är att det ska finnas en god postservice i hela landet och bra arbetsförhållanden för de postanställda. Idag finns ett antal hot mot detta. Digitaliseringen är en utveckling som inte går att hejda, men som kräver en strategi för att möta. Men det mest akuta hotet idag, som riskerar att få förödande konsekvenser, är situationen i Danmark.

Sedan flera år tillbaka har den danska delen av PostNord dragits med stora lönsamhetsproblem. Brevvolymerna har fallit snabbare än i något annat land, inte minst på grund av att danska politiker beslutat att all kommunikation mellan stat och medborgare ska vara digital.

PostNord har tidigare, utan att hittills fått gehör, begärt ett ekonomiskt tillskott av ägarna som måste tillföras verksamheten i Danmark för att denna ska överleva. Situationen är nu inte längre hållbar.

– För att kunna erbjuda hela landet en god samhällsservice måste den svenska postverksamheten stå väl rustad för att kunna möta fortsatta brevvolymsminskningar, säger Johan. De pengar som tjänas här måste gå till investeringar och till att säkerställa en god bemanning. Det är helt enkelt inte långsiktigt hållbart att årligen föra över svenska vinster för att täcka upp förluster i ett annat land.

Fusionen må ha varit strategiskt riktig när den genomfördes 2009. Sekos argument för att då stödja en fusion handlade dels om att ett större företag bättre skulle kunna möta den hårdnande konkurrensen på logistikmarknaden. Seko såg också att en fusion skulle möjliggöra en effektivisering av IT- och administrativa kostnader och därmed minska trycket på besparingar inom produktionen. Detta sistnämnda genomfördes alldeles för sent och i för liten utsträckning, effekten blev inte den tänkta.

Åtta år senare, med facit i handen, kan vi konstatera att det är svårt att förena två postföretag med så fundamentalt skilda förutsättningar. Sverige är ett stort glesbefolkat land som

fortfarande har mycket brev. Danmark å sin sida är ett litet tättbefolkat land där en stor del av breven nu är borta. Dessutom har länderna helt olika lagstiftningar och krav från allmänheten på postservicen.

– Seko förespråkar i dagsläget ett uppbrytande av fusionen, men måste samtidigt vara öppna för att det finns andra acceptabla lösningar när nu ägarna förhandlar om hur krisen i Danmark ska lösas. Helt avgörande för Seko är att ägarna kommer fram till en långsiktigt hållbar lösning, avslutar Johan.

 

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten