Medlemsinformation vecka 21

Seko Posten i möte med minister

Publicerad:

Seko Postens ordförande Johan Lindholm träffade i måndags den ansvarige ministern för postfrågor, Peter Eriksson (mp). Med på mötet var även bland annat Sekos nyvalde ordförande Valle Karlsson.

Måndagens diskussioner med Peter Eriksson handlade om arbetet med att ta fram en ny postlag, men också om situationen för bolaget generellt. Seko Posten ser att en ny postlag är helt nödvändig för postanställda och för att sjunkande brevvolymer ska kunna hanteras på ett rimligt sätt i Sverige.

Seko Posten anser att följande bör finnas med i en ny postlag:

  • Fastighetsboxar blir utdelningsnorm i flerfamiljshus.
  • Portopriset kan följa konsumentprisindex, men med möjligheten att årligen justera portot med hänsyn till brevvolymsutvecklingen.
  • Paket upp till 20 kg till privatpersoner ska fortsatt omfattas av ett samhällsuppdrag.
  • En förändrad övernattbefordran, från 0-1 till 0-2, samtidigt som det lagstiftade kvalitetskraven höjs från 85 till 95 procent.

    Frågan om övernattbefordran handlar inte om varannandagsutdelning, vilket Seko Posten är hårda motståndare till.

När regeringen presenterar sitt förslag på en ny postlag är i dagsläget osäkert.

 

Förhandlingarna mot PostNord igång

De lokala förhandlingarna mellan Seko Posten och PostNord är nu påbörjade. Tidigare i maj utväxlades yrkanden och nu har alltså de regelrätta förhandlingarna startat. Vi har hittills mött arbetsgivaren vid förhandlingsbordet vid tre tillfällen, ytterligare datum är inplanerade under slutet av maj.

De lokala förhandlingarna gäller löner och villkor för anställda i PostNord Sverige och Seko Posten har i årets förhandlingar tre fokusområden: lön, arbetstid och semester. Vad gäller löneökningar är våra yrkanden desamma som på bransch, där Seko kräver 2,8 procent och 672 kronor i löneökning plus en individgaranti på 400 kronor.

Nuvarande avtal med både PostNord och Almega löper ut den 31 juli.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten