Medlemsinformation vecka 20

Att tänka på vid ändringar i schema

Publicerad:

Seko Posten får signaler om att det på några håll runt om i landet blir allt vanligare att lokal chef gör ändringar i lagt schema. Vi vill därför passa på att informera om vad som gäller kring just schema enligt vårt kollektivavtal.

Här följer en kort sammanfattning:

  • Ordinarie förläggning ska fastläggas minst två veckor i förväg. Schemat ska planeras för så lång period som möjligt, dock för minst fyra veckor.
  • Arbetstiden ska stämmas av mot en avstämningsperiod. En avstämningsperiod får längst vara ett kalenderkvartal. En avstämningsperiod kan delas in i flera schemaperioder. Om den fullgjorda arbetstiden under en sådan avstämningsperiod överstiger ordinarie arbetstid utges kvalificerad övertidskompensation. För deltidstjänstgörande utges mertidskompensation för tjänstgöring upp till den ordinarie arbetstiden för motsvarande heltidstjänstgörande.
  • Vid utläggning av semester skall arbetstidsmåttet för en semesterdag motsvara arbetstidsmåttet för en normalarbetsdag.
  • Du har rätt till ett schemaändringstillägg på 168,22 kronor när ändring i den planerade arbetstiden meddelas senare än två veckor i förväg. En ändring kan innehålla flera justeringar av tiden. Man har däremot inte rätt till schemaändringstillägg om ändringen beror på händelser som inte kunnat förutses eller om ändringen sker på eget initiativ.

Om ändringar görs i ett lagt schema ska din chef lämna ut ett nytt schema, detta för att du ska kunna se ändringarna och hur de påverkar avstämning för perioden.

Har du frågor om schemaläggning kan du alltid prata med ditt lokala Seko-ombud eller ta kontakt med din lokala klubb.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten