Medlemsinformation vecka 18
Avtalsförhandlingarna mot PostNord är igång
Den 24 april växlade Seko och Almega avtalsyrkanden för Bransch Kommunikation vilket vi informerade om i förra veckans medlemsinformation. Nu har även de lokala förhandlingarna mellan Seko Posten och Postnord startat, tidigare i veckan växlade parterna yrkanden. De avtal som är uppsagda är Postens Villkorsavtal, Personalomställningsavtalet samt kollektivavtalet om inkomsttrygghet (ITA).
Seko Posten har i årets lokala avtalsförhandlingar tre fokusområden; lön, arbetstid och semester. Seko Postens yrkanden fokuserar bland annat på schemaändringstillägget, schemaläggning och semesterväxling. Yrkandet om semesterväxling handlar om att anställda ska få möjlighet att avstå semestertillägget och istället erhålla extra lediga dagar.
Vad gäller löneökningar är yrkandena desamma som på bransch, där Seko kräver 2,8 procent och 672 kronor i löneökning plus en individgaranti på 400 kronor. Seko Posten kommer rapportera om läget i avtalsförhandlingar i veckoinformationen fram till att ett nytt avtal är på plats.
Nuvarande avtal löper ut den 31 juli.
Seko varslar om strejk på spårtrafikområdet
Onsdagen den 3 maj varslade Seko om strejk på spårtrafikområdet. Konflikten handlar om att arbetsgivarorganisationen Almega vägrar ge Sekos medlemmar samma löneökningar som industriarbetarna. Sekos krav i förhandlingarna om nytt spårtrafikavtal är en uppgörelse i nivå med industrins. Det betyder 6,5 procent samt en extra insamling för de med en lön under 24 000 kronor i månaden, en låglönesatsning med andra ord. Just låglönesatsningen är en viktig del av LO-samordningen i årets avtalsrörelse vilket innebär att samtliga förbund står bakom Sekos yrkande. Även Bransch Kommunikation, där bland annat Postnord och Bring Citymail ingår, är en låglönebransch där Seko har Almega som motpart.
– Almega kräver att Sekos medlemmar ska betala för att få en löneökning i nivå med det så kallade lönemärket. Det kan exempelvis handla om sämre arbetstider. Många av våra medlemmar har redan i dag arbetstider som gör att de inte kan få ihop ett fungerande privatliv. Nu kräver Almega ytterligare försämringar, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson.
– Det är återigen Almega som ställer sig vid sidan om andra arbetsgivarorganisationer med sin extremt antifackliga agenda. Man ska komma ihåg att Almega har en betydande finansiering av de statliga bolag som är medlemmar i organisationen. Ur det perspektivet blir deras agerande ännu allvarligare, fortsätter Valle Karlsson. Om Seko inte får gehör för sina krav bryter konflikten ut den 12 maj.