Medlemsinformation vecka 15

Seko lägger sympativarsel till stöd för HRF

Publicerad:

Onsdagen den 5 april varslade Hotell- och restaurangfacket (HRF) om strejk vid 19 företag i sex städer. Anledningen är att motparten, arbetsgivarorganisationen Visita, vägrat acceptera HRF:s krav på en låglönesatsning som är en del i LO samordningen. De hotell- och restauranganställdas fack kräver att deras medlemmar ska få samma löneökningar som alla andra fått på arbetsmarknaden. Strejken bryter ut den 19 april klockan 16.00 om inte parterna blivit överens.

Den 7 april beslutade Sekos förbundsstyrelse att lägga ett sympativarsel till stöd för HRF. Sympativarslet innebär att Seko-medlemmar som arbetar på någon av de arbetsplatser som HRF tagit ut i strejk också tas ut i strejk. Det kan handla om Seko-medlemmar som har sin huvudanställning i ett företag inom Sekos organisationsområde men som jobbar extra på exempelvis ett hotell.

Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson kommenterar:

– Det är en självklarhet för oss att ställa upp när ett systerförbund möts av en arbetsgivare som vägrar satsa på de lägst avlönade på arbetsmarknaden.

Han menar att det är oacceptabelt att Visita vägrar tillmötesgå kraven på en låglönesatsning.

– Vi lever i ett samhälle där löneskillnaderna mellan kvinnor och män, mellan arbetare och tjänstemän, mellan lågavlönade och högavlönade ständigt ökar. Denna utveckling måste stoppas. Seko stödjer mot bakgrund av detta HRF i deras krav på satsningar på lågavlönade.

Även Seko Posten ger självklart sitt stöd till HRF:s strejkvarsel. Precis som HRF har vi stora grupper lågavlönade medlemmar, att HRF lyckas med sin låglönesatsning är därför oerhört viktigt även för Sekos medlemmar i PostNord.

Den 24 april växlar Seko yrkanden för Bransch Kommunikation med arbetsgivarorganisationen Almega. Avtalet går ut den 31 juli.

 

Fackliga framgångar på Socialdemokraternas kongress

Hyvling är en viktig fråga i avtalsrörelsen för många LO-förbund, arbetsgivare ska inte kunna göra om heltidsanställningar till deltid från en dag till en annan. Men LO anser inte att en reglering i kollektivavtal räcker utan har inför och på Socialdemokraternas kongress drivit på för att Lagen om anställningsskydd (LAS) måste skydda även sysselsättningsgraden. Detta vann gehör för kongressen som beslutade att socialdemokraterna nu vill stoppa hyvling genom en förändrad lagstiftning.

På LO-kongressen 2016 var Seko ett av de fack som drev på för att LO ska kräva att anställningsformen allmän visstid tas bort ur LAS. Även här har LO fått gehör inom (s), kongressens beslut innebär att socialdemokratin nu också vill avskaffa allmän visstid. En förändring i lagstiftningen förutsätter dock att det finns en majoritet i Sveriges riksdag, något som i dagsläget är högst osäkert.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten