Medlemsinformation vecka 10

Förhandlingen i Umeå fortsätter

Publicerad:

Den 7 mars fortsatte parterna den centrala beslutsförhandlingen angående arbetsgivarens förslag att "hyvla" anställningarna för 33 heltidsanställda på brevterminalen i Umeå ned till 80 procent.

Positivt är att arbetsgivaren nu givit klartecken till att vi partsgemensamt lokalt i Umeå ska försöka jobba fram ett schemaförslag som tar höjd för så mycket heltid som möjligt. Arbetet kommer att innebära en svår balansgång mellan sämre schemaförläggning och mer heltid, kontra bättre scheman och färre heltid.
Förhandlingen fortsätter nästa vecka.

 

LO:s ordförande kräver lag mot "hyvling"

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gick tidigare i veckan ut i Aftonbladet och krävde hårdare tag mot det som kallas hyvling. Hyvling innebär att arbetsgivare omvandlar heltidsanställningar till deltid, en fråga som just nu är aktuell i bland annat PostNord, eller sänker redan deltidsanställdas anställningsomfattning.

Thorwaldsson kräver att regeringen ska skärpa Lagen om anställningsskydd (LAS) för att komma till rätta med detta. Han säger att personer som drabbas av hyvling blir i princip livegna och att det är helt oacceptabelt.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten