Medlemsinformation vecka 08

Seko Posten tar strid mot hyvling på Umeå postterminal

Publicerad:

Den 31 januari beslutade arbetsgivaren efter lokal samverkan på Umeå postterminal att omvandla 33 heltidstjänster på terminalen till deltidstjänster på 80 procent. Seko motsatte sig detta i de lokala förhandlingarna och begärde en central beslutsförhandling med anledning av arbetsgivarens beslut. Sekos uppfattning är att organisationerna ute på arbetsplatserna ska bygga på heltidsanställningar i så hög utsträckning som möjligt, det är också den tydliga inriktningen parterna är överens om i det kollektivavtal om bemanning som Seko Posten slutit med PostNord.

Måndagen den 20 februari hölls den centrala beslutsförhandlingen på plats i Umeå, för Seko Posten deltog Johan Lindholm och Sune Blomqvist. Det Seko Posten framförde vid förhandlingen var att arbetsgivaren måste tänka om och återkomma med ett förslag på organisation som i så hög utsträckning som möjligt bygger på heltidsanställningar.

– Vi har haft denna första träff på central nivå och det känns klart mer positivt idag än det gjort tidigare, kommenterar Sune Blomqvist. Arbetsgivaren har förstått att vi inte kan gå med på att man hyvlar tjänster, omvandlar dem från heltid till deltid.

Förhandlingen slutade med en ajournering, vilket innebär att inget beslut fattades utan att förhandlingarna kommer att återupptas. Något nytt datum för detta är inte satt. Seko Posten förväntar sig nu att arbetsgivaren återkommer med ett nytt bemanningsförslag på terminalen i Umeå och involverar de lokalt fackliga i detta arbete.

– Vi känner oss starka i vårt nej till hyvling, säger Sune Blomqvist. Vi har medlemmarna med oss, många kan till och med tänka sig sämre scheman för att få behålla sin heltid.

Bakgrunden till situationen i Umeå är att närvarotiden ska minskas på grund av bland annat volymminskningar, effektiviseringar samt avvecklingen av videokodningen och centraliseringen av uppsamlingssorteringen av ekonomibrev. Seko Posten har centralt motsatt sig både avvecklingen av videokodning ute på terminalerna och centraliseringen av uppsamlingssorteringen. Två beslut som ytterligare förstärker en redan besvärlig situation med vikande brevvolymer och riskerar att, som i Umeå, gå ut över våra medlemmar. Dagen efter förhandlingen i Umeå fattades ett centralt beslut om att Umeå postterminal tillsvidare får behålla uppsamlingssorteringen av ekonomibrev.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten