Medlemsinformation vecka 07
Storförlust för PostNord 2016
Den 10 februari presenterade PostNord årsbokslutet för 2016, vilket för koncernen innebar ett kraftigt minusresultat. Resultatet efter jämförelsestörande poster (resultat inklusive engångskostnader och engångsintäkter) blev - 1,1 miljarder. Den stora anledningen till det kraftiga minusresultatet är Danmark (- 626 miljoner). Dessutom skrivs värdet på PostNord Danmark ner vilket påverkar balansräkningen negativt för 2016. I likhet med de senaste åren är det Sverige (+ 847 miljoner) som drar in de stora pengarna till företaget, detta tillsammans med Strålfors (+ 124 miljoner).
Bakgrunden till de ekonomiska problemen i Danmark är att politikerna för ett antal år sedan beslutade att all kommunikation mellan stat och medborgare ska ske digitalt. Detta har lett till dramatiska brevvolymstapp, med exempelvis hela 20 procent under enbart förra året. Samtidigt finns det i Danmark ett antal postanställda med så kallade "särskilda villkor", även det något som beslutats av politiker. Särskilda villkor innebär att dessa anställda vid uppsägning erhåller tre årslöner, vilket innebär väldigt höga kostnader för PostNord när bemanningen ska minskas i Danmark. En majoritet av de anställda har däremot inte dessa särskilda villkor, vilket för dem innebär både sämre anställningsskydd och villkor vid övertalighet jämfört med vad som gäller i Sverige.
- Att det är en så stor obalans i hur lönsamheten är fördelad inom PostNord är ett stort problem. Allt tyder på ett fortsatt brevvolymfall i Sverige, det kommer bli nog så jobbigt att hantera och det finns inget utrymme för att den svenska verksamheten ska kunna täcka gigantiska förluster i den danska verksamheten. Problemen måste därför lösas där de har uppstått, i Danmark, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten.
Förra veckan rapporterade media att regeringen arbetar med en krisplan för PostNord, näringsminister Mikael Damberg har också uttalat sig i media.
- Seko Posten känner inte till någon krisplan från regeringen men det är helt nödvändigt att ägarna är aktiva då situationen i Danmark är ohållbar och måste lösas, avslutar Johan Lindholm.