Medlemsinformation vecka 06

Körkortsfrågan olöst

Publicerad:

I samband med avtalsrörelsen 2016 enades de fackliga organisationerna med arbetsgivaren om att starta ett partsgemensamt arbete för att titta på körkortsfrågan. Det handlar om de av våra medlemmar som är tillsvidareanställda brevbärare och saknar körkort.

Vår ambition var att teckna ett avtal med arbetsgivaren som under ordnade former reglerar hur dessa medlemmar skulle få hjälp och stöd att ta körkort. Arbetsgivarens arbete med IPM (Integrerad Produktionsmodell), innebär på sikt att allt fler av de som idag arbetar inom distribution bör ha B-körkort för bil.

Många brevbärare som idag saknar körkort känner sig "jagade" av arbetsgivaren att antingen ta ett körkort eller säga upp sig. Med detta som bakgrund har vi velat reglera hur körkortsfrågan ska hanteras på ett humant sätt i en verksamhet som förändras.

– Vi har lämnat över ett konkret förslag till arbetsgivaren som bland annat innehåller förslag på körkortsbidrag, dessutom med skäliga undantag för sjukdom och när man börjar närma sig slutet av sin långa anställning. Vi har även presenterat en skälig tidplan för när detta bör vara genomfört, säger Sune Blomkvist som ingått i arbetsgruppen för Seko Posten.

Seko Posten konstaterar nu att det inte finns något intresse från arbetsgivarens sida att teckna ett avtal.

– Jag är verkligt förvånad över att arbetsgivaren så tydligt framfört att de inte är intresserad att lösa frågan eftersom de länge talat om vikten av körkort framöver, fortsätter Sune. Vi har varit beredda att ta ansvar, därför är det olyckligt att arbetsgivaren nu valt att stänga den dörren.

– Tyvärr tvingas vi nu jobba vidare med otydliga rutiner kring körkortsfrågan där mycket tid och resurser går åt till att hantera dessa frågor utan de gemensamma riktlinjer som ett avtal skulle ha inneburit, avslutar Sune Blomkvist.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten