Medlemsinformation vecka 05

PTS vill se bättre bemanning på PostNords arbetsplatser

Publicerad:

Med anledning av bland annat det ökade antalet klagomål gällande utdelning av postförsändelser genomförde Post- och Telestyrelsen (PTS) under hösten ett utökat antal tillsynsbesök på PostNord och Brings Citymails brevbärarkontor. Slutsatserna från besöken finns nu samlade i en promemoria som redan referats av bland annat SVT. PTS pekar inte minst på de problem som finns med bemanningen ute på PostNords brevbärarkontor. Myndigheten konstaterar bland annat att: "PostNord till synes inte har någon tydlig strategi för hur man ska säkra en tillräcklig bemanning för att klara av utdelningen vid tillfälliga resursbortfall vid till exempel semestrar eller sjukfrånvaro."

PTS ägnar också införandet av Koncept Utdelning stor uppmärksamhet och skriver att det nya arbetssättet haft en "direkt negativ påverkan" på utdelningskvaliteten. Myndigheten beskriver hur det lokalt dragits viktiga lärdomar av förändringar som genomförts och konstaterar att dessa lokala lärdomar måste vara etablerade på högre nivåer innan framtida förändringsarbeten påbörjas. PTS refererar bland annat uppfattningen att lokala förutsättningar måste få styra och att det inte går "att hitta en modell som passar alla".

PTS menar även att stödet för lokala chefer, hanteringen och uppföljningen av klagomål samt internkommunikationen behöver utvecklas.

För Seko Posten kommer PTS kommentarer knappast som någon överraskning, tvärtom ligger de helt i linje med vad vi drivit under lång tid. En tillräcklig bemanning och ett verkligt lokalt inflytande är nycklar för att kunna förbättra de postanställdas arbetsvillkor, för att stabilt och över tid kunna leverera en hög kvalitet.

Vi ser självfallet positivt på att PostNord i december kom överens med Seko Posten om att äntligen justera Koncept Utdelning. Vi förutsätter att det beslut som då fattades om ökat inflytande för brevbärarna får genomslag även ute på arbetsplatserna, liksom vi förväntar oss att arbetsgivaren nu agerar för att säkra tillräckliga grundbemanningar ute på arbetsplatserna.

PTS gjorde under 2016 en större studie av kvaliteten hos PostNord och Bring, en studie som blev startskottet för höstens stora medieuppmärksamhet kring PostNord. Promemorian som nu publicerats kommer att ingå som underlag i den nya större studie av postoperatörernas kvalitetsarbete som PTS kommer att genomföra under våren.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten