SEKO varslar om konflikt

Idag, fredag den 6 september, har Seko sagt upp kollektivavtal för bransch Kommunikation och varslat om konflikt. Konfliktåtgärderna träder i kraft onsdag den 18 september klockan 12.00 om inget avtal har träffats mellan Seko och Almega innan dess.

Publicerad:

Vi har förgäves försökt förhandla om ett nytt kollektivavtal sedan maj utan att egentligen kommit en centimeter närmare en uppgörelse. Almega, företagens arbetsgivarorganisation, har vägrat att öppna upp förhandlingarna för en krontalsuppgörelse, vilket har varit ett prioriterat krav från Sekos sida och helt i linje med LO:s samordning. Som en bransch av mestadels lågavlönade arbetstagare behöver vi bestämma löneökningarna i kronor och ören för att hänga med i samhällsutveckling. Procent, särskilt på lägstalönerna, gör oss alla till förlorare. Det går vi inte med på.

 

Övrig arbetsmarknad har löst löneökningarna i kronor och ören och så tänker vi också göra. Det är beklagligt att Almega sätter sina principer före förhandlingar och tvingar fram detta varsel om strejk och blockad. Konflikt är inte en situation som vi eftersträvar men Almega ger oss inget val. Allt vi kräver är ett rimligt avtal i linje med övrig arbetsmarknad. Det är absurt att vi ska behöva gå i konflikt för att få det alla andra på arbetsmarknaden redan har fått.

 

För Almega handlar det om principer: Oavsett vad någon annan fått, ska vi inte få något annat än procent. Aldrig. Det goda och konstruktiva förhandlingsklimatet mellan oss lokalt på Bring Citymail vittnar om att konflikten bygger på Almegas ideologiskt nertyngda förhållningssätt. Det är både absurt och direkt skadligt att riskera företag och marknad för principernas skull. Seko tror inte att företagen i branschen är förtjänta av en konflikt men Almega lämnar oss inga andra utvägar. Om det krävs en konflikt för att få till ett avtal i linje med övrig arbetsmarknad, så tar vi den konflikten.

 

Seko är och förblir ett fackförbund som tar fajten.

 

Sekos viktigaste frågor är att:

  • Löneökningarna bestäms i ett krontal, inte i procent.  Löneökningarna skall stämma överens med de löneökningar som övrig arbetsmarknad redan har fått.
  • Lägstalönerna höjs med krontal, inte i procent, och skall ligga i nivå med löneökningarna i övrigt.

Så enkelt är det. Vi kräver lika mycket som alla andra har fått. Varken mer eller mindre.


 

Konfliktvarslets omfattning

Sekos konfliktvarsel omfattar både total arbetsnedläggning (strejk) och övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Blockaden omfattar samtliga arbetsgivare och samtliga arbetsplatser inom bransch Kommunikation. Seko tar ut runt 2 200 medlemmar i strejk och omfattar de stora arbetsgivarna i branschen – PostNord, Bring Citymail och Menzies Aviation.

 

På Bring Citymail är följande arbetsställen uttagna för strejk:
 
Utdelningsenhet CMC 112
Utdelningsenhet CMC 116
Utdelningsenhet CMC 117
Utdelningsenhet CMC 125
Utdelningsenhet CMC 135
Utdelningsenhet CMC 141
Utdelningsenhet CMC 194
Utdelningsenhet CMC 211
Utdelningsenhet CMC 214
Utdelningsenhet CMC 231
Utdelningsenhet CMC 411
Utdelningsenhet CMC 414
Utdelningsenhet CMC 432
Utdelningsenhet CMC 433
Terminal Splitcenter Väst
Terminal Splitcenter Syd
 

Strejken på Bring Citymail omfattar allt arbete som utförs av brevbärare (cityman) och terminalarbetare (splitman) på de angivna arbetsställena. Övertidsblockad innebär att inget övertidsarbete får utföras under konflikten någonstans i företaget. Mertidsblockaden innebär att inget mertidsarbete får utföras under konflikten någonstans i företaget. Nyanställningsblockaden innebär att ingen får anställas under blockaden någonstans i företaget, det innefattar även anställning på vikariat eller behov. Brott mot blockaden eller strejken kan leda till att konflikten utvidgas. Vi förväntar oss att konflikten upprätthålls.

 

Mer information kommer löpande. Till dig jobbar på en enhet som är uttagen i strejk kommer särskild information om hur det fungerar rent praktiskt.

 

Tillsammans är vi starka!

Thomas Gorin Weijmer
Ordförande
Seko Bring Citymail
Mobil: 0701 – 60 26 81 | E-post: thomas.gorin@bringcitymail.com

Uppdaterad: