På avtalsfronten intet nytt

Som alla känner till blev det vårt nya kollektivavtal inte klart innan semestern. Det var inte på grund av vilja från Sekos sida och inte heller från företagets. De lokala förhandlingarna på företaget som vi har parallellt med de centrala för hela branschen löpte på bra och vi hade ett bra förhandlingsklimat. Sällan överens och ofta med helt olika ingångsvinklar i varje fråga men det är precis som det ska vara. Vi börjar inte med att vara överens utan vi blir överens. Lokalt har vi som sagt kommit långt men vi kan inte gå i mål innan allt är klart. Vi kan inte heller diskutera detaljerna ännu.

Publicerad:

Skälet till att det har dragit ut på tiden och till att vi inte har blivit klara är Almega, företagets arbetsgivarorganisation och Sekos centrala motpart. De har inte hållit en acceptabel nivå i sitt arbete eller ansträngt sig tillräckligt att verkligen förhandla. Det enda som verkligen har leverats är ursäkter och förslag på nya dagar. Almega har kanske en annan syn på skeendet, det har det helt säkert.

 

Men jag skulle vilja påstå att det verkligen finns en bristande vilja hos Almega att ta förhandlingarna i hamn, åtminstone så skyndsamt som är möjligt. Sista förhandlingsdag med Almega innan semesteruppehållet var den 28 juni. Almega har föreslagit nya förhandlingsdagar – i mitten av september. De vill alltså ha ett semesteruppehåll på elva veckor. Oseriöst så det sjunger om det. Seko har föreslagit att vi återupptar förhandlingarna redan i mitten av augusti.

 

Just nu är inga nya förhandlingsdagar inbokade och om vi inte kan komma igång med förhandlingarna redan i augusti så vet jag faktiskt inte vad som händer. Men då går situationen från besvärlig till riktigt allvarlig och vi kommer att bli tvungna att diskutera eventuella åtgärder för att få igång förhandlingarna.

 

Vi har väntat länge nog. Det är dags att slutföra förhandlingarna nu.

Uppdaterad: